Zruší obava z šíření koronaviru autosalon v Ženevě? Organizátoři denně sledují zprávy

Matěj Skalický, autor je redaktorem Českého rozhlasu
27. 2. 2020 11:22
Dosud rostoucí tempo epidemie nového typu koronaviru v Číně polevuje, druhý dech ale chytla nákaza v zahraničí. Situace se zhoršuje zejména v Jižní Koreji, ale i v Íránu nebo na severu Itálie. Zatímco města pod Alpami jsou v karanténě, nedaleká švýcarská Ženeva za týden hostí autosalon pro 600 tisíc lidí. A nehodlá se ho vzdávat.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Sever Itálie je pro Covid-19 branou do Evropy. Úřady teď bojují o to, aby šíření viru zastavily.

Fotbaloví funkcionáři odpískali několik zápasů prestižní Seria A, Benátky zrušily část svého věhlasného karnevalu, milánské divadlo La Scala je pošesté v historii zavřené. Naposledy rušilo představení v roce 2002 z důvodu rozsáhlé rekonstrukce a předtím kvůli bombardování za druhé světové války.

"Nárůst případů nákazy mimo Čínu ukazuje, že prostor pro zastavení viru se snižuje," prohlásil Tedros Adhanom Ghebreyesus, předseda Světové zdravotnické organizace, která sídlí asi 300 kilometrů severozápadně od Milána ve švýcarské Ženevě. Právě tam příští týden vyrazí stovky tisíc lidí na každoroční přehlídku nejnovějších automobilů. Vystaveno jich má být kolem 900.

"S ohledem na aktuální situaci nám bylo oznámeno, že můžeme autosalon zahájit podle plánu," uvedli organizátoři po jednání s provozovateli výstaviště, na kterém probírali nejnovější doporučení od švýcarských úřadů.

Tento týden v úterý šéf Spolkového úřadu pro veřejné zdraví Pascal Strupler oznámil první případ nákazy v kantonu Ticino u hranic s Itálií.

Pořadatelé autosalonu v Ženevě proto vyzvali vystavovatele ze všech rizikových oblastí nákazy po celém světě, aby zajistili, že jejich zaměstnanci projdou nezbytnými kontrolami na výstavišti, a zároveň si pohlídali, aby žádný z nich neměl příznaky nákazy v posledních dvou týdnech před zahájením autosalonu. Ten se letos pro veřejnost koná od 5. do 15. března.

Autosalon Ženeva 2020

Ženevský autosalon letos vstoupí do svého jubilejního 90. ročníku, zamíří na něj kolem 150 vystavovatelů. V posledních letech do Ženevy čím dál častěji jezdí vystavovatelé z Číny. Letos kvůli finančním a jiným důvodům nedorazí Ford, Opel, Peugeot, Citroën, Nissan, Volvo a další automobilky.

Jak informovaly britské zpravodajské servery, šéf pořadatelské skupiny GIMS (Geneva International Motor Show) Olivier Rihs agentuře PA řekl, že se zatím žádný z vystavovatelů na poslední chvíli z účasti neomluvil. "Všichni jsou tu a staví své stánky," dodal.

Organizátoři nejdůležitější evropské přehlídky nových automobilů chystají přísnější sanitární a dezinfekční opatření i preventivní kampaň.

Epidemie nového typu koronaviru mezitím zpřetrhala plány celé řadě jiných akcí. Ženevské Palexpo odsunulo Mezinárodní veletrh vynálezů z březnového termínu na září, nový termín hledají také organizátoři dubnového autosalonu v Pekingu. Poprvé za 33 let se letos kvůli řadě omluvenek nekonal mobilní veletrh MWC v Barceloně.

"Naší prioritou je zdraví vystavovatelů i návštěvníků," potvrdil podle Yahoo News šéf ženevského autosalonu Rihs pro britskou agenturu PA s tím, že teď skutečně nejsou důvody k obavám: "Kdybychom museli autosalon odvolat, pak by musela zavřít své dveře i Organizace spojených národů, protože za ní také míří návštěvníci z celého světa."

 

Právě se děje

Další zprávy