Kopie světových aut, divoké barvy a vojenské bizarnosti. I to je šanghajský autosalon

Na Mercedes-Benz třídy G nemusíte šetřit věčnost - kopie automobilky BAIC je výrazně levnější.
Poměrně rozšířeným vzorem se stal na šanghajském výstavišti Smart ForTwo. Jeho dvoumístnou krátkou karoserii napodoboval kdekdo, tady třeba Zotye E200 FCV. Tento vůz je zajímavý i tím, že k pohonu používá vodík.
Zatímco jedná čínská automobilka, Singulato, si od Toyoty koupila licenci na výrobu modelu iQ, jiný výrobce Chery si pro model EQ1 zkrátka půjčil design přední části bez dovolení. Nejde přitom o první Chery s kontroverzním designem. Vzpomeňte na model QQ a jeho "inspiraci" Daewoo Matiz.
Automobilka Dorcen v Evropě příliš známá není, i ona se však pustila do vlastního "Smartu". Navíc s předním denním svícením ve tvaru hokejky, které se nápadně podobá řešení nových Peugeotů. Model E20 je pak čistým elektromobilem s dojezdem až 300 km.
ORA je nová značka spadající pod Great Wall a produkující jak jinak než elektromobily. Ten nejmenší se jmenuje R1 a půjčuje si detaily z nejednoho modelu. Třeba z profilu, a tím spíše při dvoubarevném lakování, vynikne inspirace Smartem ForFour.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 4. 2019 6:01
Pro Evropana může být šanghajský autosalon šokem. Ačkoliv oproti minulým ročníkům výrazně ubylo okopírovaných aut, stále se tu a tam nějaká "pocta originálu" objeví. Překvapí i všudypřítomné policejní hlídky, výjimkou pak nejsou ani pro česky mluvícího člověka úsměvné názvy čínských automobilek. Na bizarnosti šanghajského autosalonu se podívejte do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy