Kontrola odstupu při předjíždění cyklistů: Podle policie bude potřeba i zdravý rozum

ČTK ČTK
11. 10. 2021 13:06
Dokazování dodržování odstupu 1,5 metru při předjíždění cyklistů autem bude komplikované. Policie v tomto bude spolupracovat s odborníky ze soudního znalectví a využívat některé technické pomůcky. Uvedl to šéf dopravní policie Jiří Zlý. Zároveň apeloval na individuální posuzování konkrétních situací v provozu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Shutterstock

Povinnost začne platit od příštího roku. Bezpečnou vzdálenost pro předjíždění cyklistů navrhla do silničního zákona zapracovat skupina poslanců v čele s Petrem Dolínkem z ČSSD. Nově bude nutné vozem míjet cyklistu ve vzdálenosti 1,5 metru tam, kde je to možné. V oblastech s omezenou rychlostí jízdy na 30 kilometrů v hodině by stačila metrová vzdálenost pro předjíždění.

Podle kritiků především z řad ODS je změna nedomyšlená a nerealizovatelná na českých silnicích.

"Policie nemá jednoduchou úlohu v dokazování toho přestupku," řekl Zlý. Policie podle něj nyní hledá možné cesty jak to zajistit, spolupracovat bude například s odborníky ze soudního znalectví. Zároveň budou policisté používat některé technické pomůcky. "Nicméně je k tomu potřeba přistupovat se zdravým rozumem," doplnil Zlý.

Policie podle Zlého v současnosti také chystá edukační kampaň, ve které se bude snažit řidičům pomáhat odstup rozeznat. "Řidič není schopen a nemá žádné měřidlo k tomu, aby rozpoznal při levostranném řízení vozidla a pravostranném předjíždění cyklisty ten odstup. Nicméně máme zde různé pomůcky, jako je například standardní šířka jízdního pruhu a další věci, které to řidiči nějakým způsobí napoví. Budeme nyní zpracovávat další pomůcky, jak to řidičům usnadnit," podotkl šéf dopravní policie.

Policie spolu s ministerstvem dopravy nyní řeší také situace při předjíždění cyklistů v místech, kde je zakázáno přejetí podélné souvislé čáry na silnicích. Za prvních devět měsíců letošního roku při nehodách zemřelo 34 cyklistů.

 

Právě se děje

Další zprávy