Konec spekulacím o továrně na baterky a auta Tesla? Elon Musk prozradil favorita a Česko to není

ČTK ČTK
22. 6. 2018 10:43
Není to tak dávno, kdy se spekulovalo, kde by se v Evropě mohla postavit gigafactory, tedy obří továrna na výrobu baterií do elektromobilů značky Tesla, kde by současně také vznikaly přímo samotné elektromobily. Dokonce se teoretizovalo i o Česku. Elon Musk ale na Twitteru prohlásil, kdo je skutečným favoritem. Česká republika to není.
V USA už gigafactory funguje. Musk má v plánu postavit jednu také v Evropě.
V USA už gigafactory funguje. Musk má v plánu postavit jednu také v Evropě. | Foto: Tesla

Favoritem pro umístění první velké evropské továrny na baterie firmy Tesla je Německo. Na Twitteru to 20. 6. napsal Elon Musk, generální ředitel tohoto amerického výrobce elektrických aut. V minulosti se spekulovalo, že rozsáhlá továrna na baterie, kterou Tesla označuje termínem "gigafactory", by mohla stát na českém území, severně od Prahy.

"Německo je první volbou pro Evropu. Možná německo-francouzská hranice dává smysl nebo blízkost zemí Beneluxu," uvedl Musk, který tak reagoval na jiné, veřejné tweety.

Odborníci z odvětví odhadují, že revoluce elektrických aut zvýší do roku 2025 hodnotu evropského trhu s bateriemi na zhruba 250 miliard eur (6,5 bilionu Kč). Asijské společnosti, včetně firem CATL a Samsung, už zaregistrovaly podniky nebo zřídily vlastní aktivity v Evropě, což přimělo evropské politiky a přední podnikatele, aby začali volat po zvýšení domácích investic do baterií.

Tesla má v současnosti podnikatelské aktivity v německém městě Prüm, které leží asi 30 kilometrů od hranice s Belgií a zhruba 100 kilometrů od hranice s Francií. Ve městě sídlí divize Grohmann Engineering, která se specializuje na automatizované výrobní systémy pro továrny na výrobu baterií. Divize nedávno postavila výrobní linku pro závod Tesly na baterie v americkém státě Nevada.

Tesla nyní buduje v Nevadě továrnu "gigafactory 1" na výrobu lithium-iontových baterií. Závod již zahájil výrobu, podle společnosti je ale zatím dokončen zhruba z 30 procent. Po dokončení to má být největší budova na světě. Musk v roce 2016 na návštěvě Německa oznámil plány na otevření druhé gigafactory někde v Evropě. Tehdy řekl, že nová továrna bude vyrábět jak baterie, tak elektromobily.

O umístění továrny v České republice se spekulovalo hlavně v souvislosti s tím, že Česko má v Krušných horách vysoké zásoby lithia, které je základní složkou dnešních vyspělých baterií.

 

Právě se děje

Další zprávy