Konec kroužení ulicemi. V Praze vyzkoušejí parkovací čidla

ČTK ČTK
14. 7. 2015 14:21
Přijíždějící řidiči snadno poznají, zda je v ulici volné místo. S testováním začíná Praha 1 ve dvou ulicích.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Radnice Prahy 1 chce vybudovat v centru této městské části parkovací čidla. Přijíždějící řidiči tak poznají, zda je v ulici volné místo.

S umisťováním čidel chce radnice začít v Melantrichově ulici. "Odtud budeme pokračovat Rytířskou ulicí, a to až na křižovatku s Perlovou a Uhelným trhem," říká místostarosta městské části Richard Bureš (ODS). Tam bude na sloupku umístěn infopanel, který bude ukazovat, kolik je v ulicích volných míst k parkování. "Řidiči nám tak nebudou zbytečně kroužit ulicemi," dodává místostarosta.

"Pokud se osvědčí, mohly by se rozšířit do dalších ulic," říká náměstek pražské primátorky pro oblast dopravy Petr Dolínek (ČSSD). Čidla budou umístěna ve vozovce. Kdy by se přesně měla v ulicích objevit a kolik budou stát, zástupci radnice neuvedli.

Po umístění čidel chtějí radnice s magistrátem jejich fungování vyhodnotit. "Pokud se osvědčí, mohli bychom je rozšířit i do dalších ulic v Praze 1. V této fázi by pak jejich umístění platilo město, v Melantrichově a Rytířské je bude financovat městská část," upřesňuje Dolínek.

Jedním z důvodů, proč chce "jednička" čidla zavést, je vysoký počet řidičů, kteří při hledání místa krouží ulicemi centra. Jakmile dojedou po Národní třídě do Perlové a nenajdou místo, okolními ulicemi kličkují zpět na Národní třídu, jinam ani nemohou. "Když by byla čidla v širší oblasti, dozvěděli by se už třeba u Národního divadla, že žádné místo není volné a do oblasti by ani nezajížděli," říká Bureš.

V centru Prahy fungují zóny placeného stání. V těch mohou parkovat pouze majitelé parkovací karty. Na některých místech jsou umístěny parkovací automaty, kde mohou na omezenou dobu zastavit také ostatní řidiči.

 

Právě se děje

Další zprávy