Koncernový konkurent octavie combi už je také k mání

Radek Pecák Radek Pecák
24. 6. 2013 5:08
VW Golf Variant má nyní jen o pět litr menší objem kufru než nová octavia combi
Oproti hatchbacku se golf variant prodloužil o více než tři decimetry
Oproti hatchbacku se golf variant prodloužil o více než tři decimetry | Foto: VW

Nový Volkswagen Golf Variant přichází po své světové premiéře na březnovém Ženevském autosalonu 2013 na český trh. Zákazníci si mohou mimořádně praktickou a prostornou karosářskou variantu bestselleru objednávat za ceny, které začínají již od 378 900 Kč. Oproti hatchbacku je to navýšení o 29 tisíc Kč.

Je tedy o čtrnáct tisíc korun dražší než Octavia Combi III, která se rovněž nedávno začala prodávat.

Nový Golf Variant je s délkou 4562 mm o 307 mm delší než hatchback. V porovnání s předchůdcem nabízí o 100 litrů větší zavazadlový prostor (základní objem do výšky horní hrany opěradel zadních sedadel činí 605 místo 505 litrů). Po sklopení zadních sedadel a při využití celé výšky interiéru až ke stropu může řidič se spolujezdcem přepravit až 1620 litrů nákladu (předchůdce: 1495 litrů).

Stejně jako všechny modely Golf je i Golf Variant sériově vybaven systémem Start-Stop a režimem rekuperace kinetické energie.

Zákazníci si mohou vybírat z následujících motorů. Základním motorem je benzinový čtyřválec přeplňovaný turbodmychadlem 1.2 TSI s výkonem 63 kW/85 k, resp. 77 kW/105 k. V nabídce je i další zážehový motor 1.4 TSI vyladěný na 90 kW/122 k resp. 103kW/140 k

Golf Variant má dvacetiletou tradici

Trojice vznětových čtyřválců poskytuje nejvyšší výkon 77 kW/105 k, a 110 kW/150 k (2.0 TDI). V závislosti na zvoleném motoru ovládá řadicí páka pětistupňovou nebo šestistupňovou mechanickou převodovku. Většina TSI a TDI motorizací může být také vybavena automatickou dvojspojkovou převodovkou DSG.

Již od verze Trendline je ve výbavě vozu  automatická klimatizace, elektronická uzávěrka diferenciálu XDS, elektronicky ovládaná parkovací brzda vč. funkce Auto Hold, palubní počítač, systém rozpoznání únavy, rádio Composition Touch s 5" dotykovým displejem, slot na SD kartu a podélný střešní nosič v černém provedení.

Na přání je k dispozici paleta asistenčních systémů, mezi něž patří například sledování vpředu jedoucích vozidel Front Assist s funkcí nouzového brzdění City, adaptivní tempomat ACC, asistent pro jízdu v jízdním pruhu Lane Assist, rozpoznávání dopravních značek a nejnovější generace parkovacího asistenta Park Assist).

První generace rodinného kombi Golf Variant se objevila na trhu před 20 lety a od té doby se prodalo více než 1,8 milionu těchto vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy