Koncern Volkswagen za loňský rok vydělal 375 miliard korun, pomohly mu luxusní vozy

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 3. 2023 10:48
Koncern Volkswagen zveřejnil hospodářské výsledky za loňský rok. Zisk vzrostl, k čemuž mu pomohlo zejména to, že se loni dobře prodávaly luxusní a prémiové vozy.
Porsche Taycan, ilustrační foto.
Porsche Taycan, ilustrační foto. | Foto: Porsche

Německé automobilové skupině Volkswagen v roce 2022 vzrostl čistý zisk na 15,8 miliardy eur (375,3 miliardy Kč), to je v meziročním srovnání nárůst o 2,6 procenta. Koncern to dnes uvedl ve své výroční zprávě za loňský rok, podle které tržby vzrostly o 11,6 procenta na více než 279 miliard eur (6,6 bilionu Kč).

Zisk před úroky a zdaněním, který je důležitým ukazatelem úspěšnosti Volkswagenu, meziročně stoupl o 12,5 procenta na 22,5 miliardy eur (534,7 miliardy Kč). Tento výsledek označil koncern jako robustní a uvedl, že k nárůstu zisku ve všech skupinách značek přispěl především lepší mix ve skupinách značek Premium a Sport, což jsou prémiové a luxusní vozy, a silnější pozice skupiny značek Volume.

"Skupina značek Volume i přes mírný pokles na 4,1 milionu dodávek v roce 2022 zaznamenala nárůst provozního zisku před započtením zvláštních položek na čtyři miliardy eur (95 miliard Kč)," uvedl koncern. V roce 2021 činil tento zisk před zdaněním a úroky 3,5 miliardy eur (83,2 miliardy Kč).

Součástí skupiny Volume, tedy značek určených pro masový trh, jsou mimo jiné VW, Seat či Škoda. Provozní zisk automobilky Škoda Auto v loňském roce klesl o 42 procent na 628 milionů eur (téměř 15 miliard Kč), výsledky negativně ovlivnily dopady ruské invaze na Ukrajinu.

Značka osobních vozů VW loňský rok uzavřela s provozním ziskem 2,6 miliardy eur (62 miliard Kč), což bylo meziročně o 22,5 procenta více. Této automobilce se dařilo i v tržbách, které vzrostly o 8,7 procenta na 73,8 miliardy eur (1,8 bilionu Kč).

Koncern dnes představil své investiční plány, podle kterých se chce soustředit na rozvoj elektromobility a potřebných technologií a rovněž na digitalizaci. V příštích pěti letech, tedy od letošního roku do roku 2027, chce Volkswagen vyčlenit z investičního rozpočtu na digitalizaci a techniku pro elektrovozy asi 180 miliard eur (4,3 miliardy Kč).

Plány Volkswagenu počítají s tím, že v roce 2025 bude mít každý pátý automobil prodaný skupinou čistě elektrický pohon a do roku 2030 každý druhý. I proto chce koncern investovat značné sumy do výstavby továren na bateriové články a do surovin. Dceřiná společnost PowerCo zodpovědná za baterie chce postupně do roku 2030 přesáhnout hranici ročních tržeb ve výši 20 miliard eur (476 miliard Kč).

Důraz na elektrifikaci dnes výslovně zmínil i generální ředitel Volkswagenu Oliver Blume. "Rok 2022 byl pro skupinu Volkswagen důležitý. Navzdory mimořádně nepříznivým podmínkám jsme pokročili s naší strategií. Podíl bateriových elektrických vozů činil na celkových dodávkách rekordních sedm procent," řekl Blume. Uvedl, že na tento výsledek chce skupina letos navázat rozšířením modelových řad. "Fiskální rok 2023 bude rozhodující pro plnění strategických cílů a pro urychlení pokroku v celé skupině," dodal.

Státy ve střední a východní Evropě nyní čekají na rozhodnutí Volkswagenu, kde postaví svou další bateriovou továrnu. Zájem o ni má i Česká republika, která nabízí lokalitu Líně u Plzně. Člen představenstva Thomas Schmall v pondělí řekl, že s rozhodnutím není nutné spěchat, protože potřeby koncernu jsou prozatím v Evropě pokryty. V Evropě již Volkswagen vybral tři místa pro tyto takzvané gigafactory, a to v severním Švédsku, Německu a ve Španělsku.

Současně s rozvojem eletromobility bude Volkswagen nadále investovat do spalovacích motorů. Vrchol ale nastane již v roce 2025, poté objem investic bude klesat.

Ve výroční zprávě se koncern věnuje i ruské invazi na Ukrajinu, která měla finanční dopady na hospodaření. Volkswagen uvedl, že v souvislosti s rozhodnutím zastavit obchodní aktivity v Rusku byla prodána již řada jednotlivých společností a o prodeji dalších se jedná. "Jako přímý následek rusko-ukrajinského konfliktu byly ve sledovaném roce (2022) stanoveny celkové náklady na asi dvě miliardy eur (47,7 miliardy Kč)," uvedl Volkswagen.

 

Právě se děje

Další zprávy