Vládní tanečky s autoservisy. Od pondělí zůstanou otevřené a neotevřené zároveň

Martin Přibyl Martin Přibyl
Aktualizováno 27. 2. 2021 13:50
Nové nařízení vlády o "lockdownu" stejně jako na jaře obsahuje nejasnosti. V tom nejnovějším se opakují zmatky z loňského března, kdy vláda na dva dny zavřela autoservisy, aby jim nakonec udělila výjimku.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Maloobchodní prodej aut je zakázán s krátkou přestávkou od 21. října 2020, kdy toto omezení navázalo na jarní uzavření obchodů. S novým březnovým omezením ale vláda přistoupila k tomu samému, co cca dva dny platilo i před rokem během lockdownu v první vlně. Autoservisy, prodej náhradních dílů a myčky s obsluhou nedostaly výjimku a nepatří mezi provozovny, které mohou mít otevřeno.

Ze služeb pro motoristy podle nového nařízení mohou fungovat jen asistenční služby, tedy odtahy a opravy závad v provozu na pozemních komunikacích, a pak také čerpací stanice a prodej potřeb pro motoristy. 

Na rozdíl od loňského března, kdy byly autoservisy uzavřeny na víkend a v pondělí směly otevřít, se ale tentokrát nejedná o opomenutí při sestavování nařízení. Vláda v tiskové zprávě dokonce výslovně zmiňuje, že autoservisy o výjimku přišly. "Vláda zredukovala počet výjimek ze zákazu přítomnosti veřejnosti v provozovně. Ve výjimkách už nejsou například prádelny a čistírny, autoservisy…," píše se v tiskové zprávě.

Omezení se týká "maloobchodního" prodeje. Možnost nechat si opravit auto by tak v duchu nařízení měli mít jen firemní zákazníci a podnikatelé, obyčejní koncoví zákazníci ne. Podle informací Aktuálně.cz by však v takovém případě zavřely autoservisy nejspíše plošně, opravovat svoje auta by tak nemohla ani policie a další složky záchranného systému. 

Naštěstí se našla cesta a autoservisy zůstanou otevřené neotevřené. "Ze strany ministerstva průmyslu a obchodu nám bylo jednoznačně potvrzeno, že autoservis může od 1.3. fungovat s tím, že klienti nesmí mít přístup do provozovny. Je třeba tedy veškerou komunikaci se zákazníkem uskutečnit ve venkovních prostorách, a to včetně venkovních prostor autoservisu," vysvětluje tajemník Sdružení dovozců automobilů Josef Pokorný.

Opatření tedy má jen zamezit vstupu zákazníků do provozovny. "Kontakt se zákazníkem musí být zcela omezen pouze na předání vozidla ve venkovních prostorách za dodržení všech obecných hygienických pravidel, kde se případně i podepíší zakázkové listy a další náležitosti," říká Pokorný.

Od pondělí byste tedy v případě poruchy auta měli zavolat do autoservisu, objednat se na konkrétní čas a přijímací technik si od vás vůz převezme venku před vstupem. Mimo provozovnu je práce nutné i zaplatit a to buď na bezdrátovém terminálu, hotově, nebo si nechat vystavit fakturu.

 

Právě se děje

Další zprávy