Kolik upocených cest z fitka vydrží sedačka v autě? Ford má robota, který to vyzkouší

Martin Přibyl Martin Přibyl
8. 3. 2019 11:48
Při vývoji a testování nových aut výrobci občas zkouší obskurní věci. Ford zveřejnil video s robotem, který má za úkol zjistit, jestli čalounění na autosedačce vydrží pravidelné cesty z posilovny nebo z fotbalového utkání. A to i v případě, že se nestihnete převléci a do auta sednete v propoceném dresu.
Podívejte se na Robutt v akci. | Video: Ford

Speciální robot získal ve vývojovém středisku automobilky přezdívku "Robutt", což se volně dá přeložit jako robotický zadek. Původně byl vyvinut proto, aby se zjistilo, kolik opakovaných usednutí potah vydrží, než se začne trhat. Nyní mu ale přibyla nová funkce.

Inženýři ho upravili tak, aby zjistili, jak si látka na sedadle poradí s opakovaným usednutím, když se řidič a posádka před cestou pěkně zapotili. "Robutt je pro nás perfektním nástrojem k tomu, abychom zajistili, že sedadla v našich autech budou vypadat dobře i po letech každodenního používání," říká vývojář Florian Rohwer.

Celou životnost auta dokáže Robutt zkrátit na pouhé tři dny, během nich provede na 7500 cyklů, při nichž jeho speciální nástavec odskakuje a vrtí se na potahu sedadla. Nástavec je přitom vytvarován do tvaru běžného mužského zadku, vyhříván na teplotu 36 stupňů Celsia a namáčen 450 mililitry vody. 

Nový test se od roku 2018 používá u malé Fiesty, postupně mu ale budou podrobeny i další vozy v nabídce evropského Fordu. 

 

Právě se děje

Další zprávy