Kolik stojí nádrž do Octavie v dovolenkových zemích v Evropě? V mnoha státech se u pumpy prohnete

Eva Srpová Eva Srpová
19. 7. 2018 6:00
Kolik zaplatíte za plnou nádrž na dovolené? Srovnali jsme ceny paliv ve vybraných zemích a porovnali je také s cenami v minulém měsíci. "Z minulých let jsme odpozorovali, že o prázdninách se ceny paliv většinou zvednou, letos ale rozdíl mezi červnem a červencem není tak velký. V dovolenkových destinacích je ale přece jen trochu vyšší," říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti, který statistiky poskytl.
Foto: Radim Beznoska/Economia

Česká republika

Abychom měli srovnání, nejprve se podívejme na to, kolik stojí palivo u nás. V polovině července stál litr benzinu 32,72 koruny a litr nafty 32,34 koruny.

K adekvátnímu srovnání jsme vybrali nejprodávanější auto v Česku, Škodu Octavii, která má 50litrovou nádrž. Natankování Octavie nebo libovolného auta s 50litrovou nádrží tedy v červenci vychází v průměru na 1636 korun (benzin) nebo 1612 Kč (nafta).

Přitom cena za pohonné hmoty v červenci nestoupla, jak tomu obvykle s nástupem prázdnin bývalo v minulých letech. Před měsícem (17. 6.) stál podle statistik Týmu silniční bezpečnosti litr benzinu 33,17 Kč a litr nafty 32,08 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy