Těžká konkurence pro Škodu Kamiq. Kia XCeed sází na bohatou výbavu, za jakou cenu?

Jan Matoušek Jan Matoušek
27. 9. 2019 6:02
Segment kompaktních SUV je zase o něco bohatší. Kia do něj uvedla model XCeed, který má sice technický základ stejný jako kompaktní hatchback či kombi Ceed, ovšem nesdílí s nimi téměř žádný díl karoserie. Korejci tak zároveň nabízí své již šesté SUV, kterému bude nepřímo konkurovat i sesterský model Sportage. Podívejte se do galerie na porovnání XCeedu s vybranou konkurencí.
Foto: Škoda Auto

Největší vyzyvatel: Škoda Kamiq - od 379 900 Kč

Rozměry (d/š/v): 4241/1793/1531 mm
Rozvor náprav: 2639 mm
Velikost kufru: 400/1395 l
Zážehové motory: 1.0 TSI (70/85 kW)
Vznětové motory: 1.6 TDI (85 kW)
Cena od (1.0 TSI/70 kW Ambition): 379 900 Kč
Cena od (1.0 TSI/85 kW Ambition): 404 900 Kč

Ačkoliv Škoda Kamiq spadá spíše do segmentu malých SUV, svými rozměry jej výrazně převyšuje a je tak prakticky nejideálnějším konkurentem XCeedu. Ostatně na českém trhu to ani model jiné značky být nemůže. Navíc Kamiq není papírově o tolik menší než Kia, s níž navíc sdílí například i fakt, že platforma patří kompaktnímu hatchbacku (i když u Škody jde jen o natažený základ malých aut) a ani jeden z motorů nenabízí pohon všech kol.

Český zástupce má navrch, pokud jde o cenu. Ta základní je o více než 100 tisíc nižší, je ale potřeba brát v úvahu, že Kamiq má v tu chvíli jen 70 kW. Mnohem relevantnější je proto až druhý řádek s "cenou od", který ukazuje základní výbavu Ambition s 85kW litrovým tříválcem TSI. Tato kombinace je pořád o 80 tisíc levnější než Kia, což je ale dáno i formálním umístěním Kamiqu o segment níže.

Zajímavé je porovnání vybavenosti základních verzí obou aut. Škoda totiž nabízí o tři airbagy (kolenní pro řidiče a boční pro zadní sedadla) více než XCeed. Boleslavskému vozu nechybí ani Front Assist s nouzovým brzděním, udržování jízdního pruhu nebo tempomat. Stejně jako Kia má Kamiq i manuální klimatizaci nebo střešní ližiny, rádio však disponuje 6,5palcovým barevným displejem. Na druhou stranu elektricky ovládaná jsou jen okna předních dveří, volant je polyuretanový a bez ovládání rádia, 16palcová kola jsou ocelová s okrasnými kryty, přední LED světla jsou jednoduchá (dálkové reflektory jsou žárovkové) a Kamiq postrádá také mlhovky.

Za některé prvky je potřeba u škodovky připlatit, nebo sáhnout po vyšším stupni Style, který se s 85kW motorem svou cenou 462 900 korun stále dostane pod XCeed, má již ale o něco širší výčet výbavových prvků.

Kia má tedy bohatší nabídku motorů, především pokud jde o silnější verze (a je třeba připomenout, že bude i jako plug-in hybrid). Navíc má větší kufr a pro někoho také punc auta patřícího o třídu výše. Kamiq kontruje nižší cenou a ve vyšší výbavě Style vlastně totožnou výbavou. Na elektřinu se sice nerozjede, ale zase v blízké budoucnosti nabídne provedení TGI s pohonem na stlačený zemní plyn. Do ceníku se také dostane 110kW čtyřválec 1.5 TSI jako vrchol motorové palety. Automat DSG se pak v současnosti nabízí pro verze s výkonem 85 kW.

 

Právě se děje

Další zprávy