Kia má dvě novinky: Soul a modernizované SUV Sportage

Radek Pecák Radek Pecák
7. 4. 2014 15:44
Komfortní prvky výbavy, například elektrické vyhřívání volantu či dokonce odvětrávané sedačky, už začínají pronikat i do menších a levnějších vozů korejské automobilky.
Druhá generace vozu Kia Soul vstupuje v Evropě na trh v roce 2014
Druhá generace vozu Kia Soul vstupuje v Evropě na trh v roce 2014 | Foto: Aktuálně.cz

Hned dvě novinky začíná nabízet v Česku tuzemské zastoupení korejské automobilky Kia. Zatímco v případě SUV Sportage jde o facelift, Kia Soul je zcela nová.

Minulé generace modelu Soul s poměrně unikátním designem se v České republice prodalo za čtyři roky zhruba 1200 kusů a podobné tempo prodejů dealeři očekávají i tentokrát.

Celková délka vozu vzrostla o 20 mm (na 4 140 mm) a rozvor byl prodloužen také o 20 mm (na 2 570 mm). Nový model je rovněž o 15 mm širší (1 800 mm) a o 10 mm nižší (1 600 mm). Zavazadlový prostor má objem 354 litrů.

Ze zvětšení rozměrů by měli profitovat lidé cestující uvnitř. Výška stropu nad sedákem totiž vzrostla o 6 mm, prostor pro nohy vpředu je 1 040 mm (a o 4 mm více vzadu) a šířka interiéru v úrovni ramen je o 7,5 mm větší.

Design vychází z konceptu Track´ster, který byl představený v roce 2012. Již ten měl velký lichoběžníkový otvor ve spodní části nárazníku pro přívod vzduchu.

Konstruktéři nového Soulu použili daleko větší množství ultravysokopevnostní a vysokopevnostní oceli. Díky tomu mohou být například sloupky čelního skla o pětinu užší než dosud, což samozřejmě zlepšuje výhled z vozu.

Největší technickou změnou je ale převzetí nové podvozkové platformy, kterou v současnosti využívá i Kia Cee´d.

Automobil může pohánět buď benzinová nebo vznětová šestnáctistovka. Oba mohou být spojeny s manuální šestistupňovou nebo automatickou převodovkou.

Nejvyšší maximální rychlosti 185 kilometrů v hodině dosahuje benzinový motor s výkonem 97 kilowattů a manuální převodovkou nejúsporněji byste (za pět litrů podle údaje o kombinované spotřebě) měli jezdit ve variantě s dieselovým motorem a rovněž manuální převodovkou.

Cena automobilu začíná na částce 314 980 Kč.

V základní výbavě je například elektrické ovládání všech okének a bočních zpětných zrcátek, dále palubní počítač, rádio s ovládáním na volantu, centrální zamykání, šest airbagů, světla pro denní svícení a třeba i asistenční systém pro snazší rozjezdy do kopce.

Ve vyšších stupních výbav nebo za příplatek může být vůz vybaven rovněž xenonovými světlomety, bezklíčkovým systémem vstupu a startování, automatickou klimatizací, navigačním systémem s osmipalcovým displejem, panoramatickým oknem a dokonce i vyhřívanými a odvětrávanými předními sedačkami.

Sportage má teď vzadu LED světla

Současně dealeři Kia začínají prodávat i modernizované SUV Sportage, což je nejprodávanější model značky v Evropě. V ČR je ale dvojkou, za Cee´dem.

Foto: Kia Motors

Automobil při faceliftu získal novou masku chladiče, nové LED světlomety vzadu a střešní anténu ve tvaru žraločí ploutve.

V interiéru byly použity kvalitnější materiály, nový je i přístrojový panel.

Mezi nabízené prvky, které se nově nabízejí do výbavy vozu, patří nový prémiový audiosystém „Infinity by Harman®“ s externím zesilovačem, subwooferem a sedmi reproduktory, dále posilovač řízení Kia FlexSteer s volitelnými režimy, vyhřívaný volant, elektricky nastavitelné sedadlo řidiče a nové vstupy USB/iPod.

Konstruktérům se také podařilo snížit pronikání aerodynamického hluku do kabiny díky použití nového zvukově izolačního čelního skla, které má mezi jednotlivé vrstvy vloženu speciální fólii.

Vpředu bylo použito měkčí odpružení a současně se podařilo potlačit nedotáčivost vozu.

Kiu Sportage si zájemci mohou nyní koupit od 449 900 Kč. V takovém případě získají automobil s pohonem pouze předních kol a s benzinovým motorem 1,6, jehož maximální výkon činí 99 kW. Nejlevnější dieselová varianta (opět s pohonem pouze předních kol) je k dostání od 499 980 Kč.

Zákazník dostane v případě nejlevnější výbavy Active už i kola z lehkých slitin, manuální klimatizaci, rádio, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, palubní počítač, asistent pro rozjezd do kopce, avšak pouze dva airbagy.

 

Právě se děje

Další zprávy