Když je X6 nebo Q7 málo. Dvoutunová SUV umí prohnat supersporty, chystá se i Ferrari

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 12. 2019 6:02
Ještě před pár lety bylo synonymem pro velké a luxusní SUV Audi Q7 nebo BMW X6. Tato auta jsou stále oblíbená, někteří zákazníci ale chtějí více. Automobilky jim proto vychází vstříc, čímž vznikají dvoutunová monstra s rychlostí supersportů. Naposledy SUV ukázal Aston Martin, již brzy jej ale bude mít také Ferrari. Důvod je jednoduchý. Vysoké prodeje.

Bentley Bentayga

Když Bentley před několika lety přišlo s modelem Bentayga, dívala se na něj řada lidí skepticky. Teď je však model s pro někoho těžko vyslovitelným názvem a kontroverzním designem nejprodávanějším autem značky. Stará se o téměř polovinu celosvětového odbytu. Proto Bentley nadále rozšiřuje nabídku variant. Nejčerstvěji tak nabízí model Speed s šestilitrovým dvakrát přeplňovaným dvanáctiválcem o výkonu 467 kW, který je s maximální rychlostí 306 km/h nejrychlejším SUV planety. Z 0 na 100 km/h zrychluje za 3,9 vteřiny, to vše při délce přes 5,1 metru.

Bentley i v České republice ale nabízí mnohem více variant. Nechybí proto verze s čtyřlitrovým dvakrát přeplňovaným osmiválcem o výkonu 404 kW či plug-in hybrid s kombinovaným výkonem 330 kW a čistě elektrickým dojezdem 39 km. Dříve se nabízela i Bentayga Diesel, už loni ale z evropské nabídky Bentley zmizela i kvůli rostoucí nedůvěře zákazníků v naftové motory.

 

Právě se děje

Další zprávy