Když je X6 nebo Q7 málo. Dvoutunová SUV umí prohnat supersporty, chystá se i Ferrari

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 12. 2019 6:02
Ještě před pár lety bylo synonymem pro velké a luxusní SUV Audi Q7 nebo BMW X6. Tato auta jsou stále oblíbená, někteří zákazníci ale chtějí více. Automobilky jim proto vychází vstříc, čímž vznikají dvoutunová monstra s rychlostí supersportů. Naposledy SUV ukázal Aston Martin, již brzy jej ale bude mít také Ferrari. Důvod je jednoduchý. Vysoké prodeje.

Audi RS Q8

Chcete-li u Audi vrcholové SUV, ptejte se po čerstvé novince RS Q8. Kříženec SUV a kupé se totiž použitím mild-hybridního čtyřlitrového přeplňovaného osmiválce TFSI o výkonu 441 kW s 48V palubní elektrickou sítí automaticky zařadil mezi nejrychlejší auta své třídy na této planetě. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,8 vteřiny jej řadí mezi nejlepší, maximální rychlost omezená na 250 km/h už tolik ne. Kde ale bude zkoušet takové limity mimo závodní trať.

A mimochodem, když je řeč o závodění, stejně jako Bentley Bentayga má RS Q8 oficiálně titul nejrychlejšího SUV planety. Jen Audi si jej odvezlo z kultovní Severní smyčky Nürburgringu, kterou zvládlo za 7 minut 42,253 vteřiny. Poháněná jsou všechna kola prostřednictvím automatu Tiptronic.

 

Právě se děje

Další zprávy