Když je X6 nebo Q7 málo. Dvoutunová SUV umí prohnat supersporty, chystá se i Ferrari

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 12. 2019 6:02
Ještě před pár lety bylo synonymem pro velké a luxusní SUV Audi Q7 nebo BMW X6. Tato auta jsou stále oblíbená, někteří zákazníci ale chtějí více. Automobilky jim proto vychází vstříc, čímž vznikají dvoutunová monstra s rychlostí supersportů. Naposledy SUV ukázal Aston Martin, již brzy jej ale bude mít také Ferrari. Důvod je jednoduchý. Vysoké prodeje.
Foto: Reuters

Ferrari Purosangue

Do světa SUV vkročí v příštích letech také Ferrari. Model prozatím označovaný jako Purosangue by se měl na trhu objevit v roce 2022 a měl by představovat ve světě extrémně rychlých i luxusních SUV doposud neprobádané území. Jinými slovy by se měl výrazně, ať už zmíněnou dynamikou, nebo luxusem, odlišovat od stávající konkurence. Slibuje si to alespoň technický ředitel Ferrari Michael Leiters, který se o voze před časem rozpovídal pro britský Autocar.

Podobně jako pro Aston Martin bude i pro Ferrari SUV představovat přelomovou změnu. Na druhou stranu je jasné, proč se do jeho stavby automobilka se vzpínajícím se koněm pouští. Ačkoliv prodejně nestrádá, SUV by mohlo tato čísla pomoci ještě výrazně navýšit. Až se auto představí, bude mít podle Britů čtyři místa k sezení, zhruba pět metrů na délku a podobně jako řada konkurentů stavitelný podvozek.

Pokud jde o motory, zachován by měl zůstat benzinový dvanáctiválec, přijede ale také plug-in hybrid. Rozvržení jeho techniky by mělo být podobné jako u již představeného typu SF90 - to znamená benzinový motor, mezi nímž a převodovkou je první z elektromotorů - to celé pohánějící zadní kola - a dva elektromotory roztáčející kola přední. Výsledkem je pohon všech kol. Jen je otázka, jestli onen zážehový agregát bude mít osm, nebo pravděpodobněji šest válců, kterým pomůže turbo. Vzhledem k flexibilitě architektury používané Ferrari se ale může finální technická specifikace ještě proměnit.

 

Právě se děje

Další zprávy