Když je Škoda dražší než Audi. Srovnali jsme ceny značkového dobíjení elektromobilů

Martin Přibyl Martin Přibyl
3. 6. 2021 14:02
Klíče ověšené několika dobíjecími čipy bývaly a do velké míry stále ještě jsou povinnou výbavou takřka jakéhokoli elektromobilisty. Díky nim lze bez problémů odemknout dobíječky a s elektromobilem absolvovat delší transrepublikové trasy. Snahou automobilek je logicky život zákazníkům usnadnit, proto přicházejí s kartami, které mají přinést komfortní dobíjení na drtivé většině stanic. Vyplatí se?

Pokud tápete v tématu dobíjení elektromobilů, přečtěte si náš slabikář:

Foto: Matej Slávik

Strasti elektromobilisty neočipovaného

Můžete namítnout, že dobíjet sice dnes lze bez čipu, bez účtu u daného provozovatele. Na většině stanic je QR kód, který načtete pomocí mobilního telefonu, a pak přes platební bránu nabíjení zprovozníte. Je to ale velice nepohodlné, zdlouhavé a celkově vzato se jedná spíše o nouzovou situaci.

Většinou to vypadá asi tak, že vytáhnete mobil, načtete QR kód, na displeji smartphonu zvolíte, jak chcete dobíjet, pak s kabelem v jedné a mobilem v druhé ruce začnete hledat peněženku, kde máte platební kartu, údaje z ní přepíšete do mobilní platební brány, potvrdíte a pak teprve začnete nabíjet. Celé to zabere několik minut, spoustu nadávek, a když je dobíječka zrovna venku na dešti, je to báječný zážitek, který vás rychle donutí pořídit si čip a nabíjení autorizovat pouhým dotykem čtečky na stanici.

 

Právě se děje

Další zprávy