Kdy vám pojišťovna nehodu nezaplatí?

Tomáš Rybecký
22. 10. 2012 16:34
Ne všechny nehody a škody způsobené na vašem vozidle pojišťovna proplatí
Foto: Aktuálně.cz

Řidiči si při sjednávání povinného ručení a havarijního pojištění domnívají, že jsou pojišťovnou plně krytí a v případě nehody se nemusejí na náhradách nijak finančně podílet. Překvapení je čeká v situaci, kdy jim pojišťovna odmítne zaplatit.

„Zdaleka se nejedná o nějaké kuriózní a ojedinělé nehody, čemuž odpovídá i počet řidičů, kteří se na nás obracejí. Ročně jich je několik stovek," říká Lukáš Fládr ze sdružení Pomoc poškozeným, které v podobných situacích pomáhá s řešením události.

Neuznání zavinění nehody

Pokud viník nenahlásí událost své pojišťovně, čelíte velkému problému. Pojišťovna totiž škodu odmítne uhradit a jakékoli prokazování viny je zpětně a bez souhlasu viníka téměř nemožné. Další variantou také je, že viník nehody pojišťovně oznámí, že nehodu nezpůsobil. Do pojišťovny je proto třeba volat ihned z místa nehody.

Nehody mimo pozemní komunikace

Povinné ručení platí při provozu na běžných komunikacích. Pokud autem vjedete na polní cestu či do areálu firmy, kde vás pustí jen přes závoru a tam dojde k nehodě, pojišťovna viníka nic neuhradí s odůvodněním, že ke škodě došlo na soukromém pozemku. Podobný případ může být nehoda při parkování na okraji lesa.

Uvedení nepravdivých údajů o poškození

Pokud bylo vozidlo již poškozeno a následně došlo ke kolizi ve stejném místě, jste povinni to ohlásit. Pokud tak neučiníte a pojišťovna dřívější poškození nesouvisející s nehodou odhalí, odmítne vyplatit pojistku. Navíc se jedná o trestný čin pokus o pojistný podvod.

Nepřivolání policie

Škoda na vozidle se mnohdy těžko odhaduje. Pokud ve výsledku přesáhne 100 tisíc korun a nezavolali jste k nehodě policii, bude pojišťovna přinejmenším krátit pojistné plnění. Je proto lepší volat policii i v případě, kdy si účastníci nehody nejsou jisti, zda škoda opravdu přesáhla 100 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy