Kdy je potřeba k nehodě v zahraničí volat policii? Přinášíme užitečný přehled

Eva Srpová Eva Srpová
12. 7. 2017 16:19
V některých evropských státech platí v případě nehody trochu jiná pravidla jak postupovat, než jsou Češi zvyklí doma. Přinášíme přehled, kdy volat k nehodě policii a kde platí různé zvláštnosti. Je dobré si je prostudovat předtím, než vyrazíte na dovolenou.

Ve většině evropských států, podobně jako u nás, není potřeba k nehodám, které se obešly bez zranění, přivolávat policii. Přesto ale někde platí různé zvláštnosti, kdy je naopak polici přivolávat potřeba.

Tým silniční bezpečnosti připravil souhrnný seznam, který rozhodně přijde vhod lidem chystajícím se na dovolenou po Evropě autem.

Policii je třeba zavolat vždy, pokud došlo ke zranění či dokonce usmrcení osoby. "Pozor i na zranění na první pohled bezvýznamná či skrytá. Následně se z nich mohou vyklubat závažné zdravotní komplikace. Policii voláme i tehdy, když se nemohou účastníci dohodnout na míře zavinění.

Pozor i na poškození veřejného majetku, například dopravních značek či zeleně. O nehodě musí účastnící vždy sepsat záznam. Není kam spěchat, pečlivost se vyplatí. Nejlepší je použít euroformulář záznamu o dopravní nehodě. Jeho důsledné vyplnění by mělo být zárukou následného bezproblémového jednání s pojišťovnou," uzavírá Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Foto: iStock

Velká Británie

Ve Velké Británii platí, že pokud při nehodě došlo k materiální škodě či usmrcení zvířete, viník musí událost nahlásit policistům osobně, nejpozději do 24 hodin od události.

 

Právě se děje

Další zprávy