Kde získat přehledně dopravní informace na internetu?

Michal Karat
23. 2. 2012 8:33
Vyhnout se dopravním zácpám neumí ani ti nejzkušenější řidiči. Když ale vyrážíte na cestu přes půl republiky, chvíle strávená nad plánováním trasy se může vyplatit. Poradíme vám, kde na internetu vše snadno najdete
Foto: Aktuálně.cz

Drtivá většina internetových stránek, které informují o dopravní situaci a počasí na trase, čerpá informace z tzv. Jednotného systému dopravních informací pro ČR. Pokud tedy hledáte nejkomplexnější a skutečný zdroj dopravních informací, doporučujeme před cestou navštívit web tohoto systému, který najdete na www.dopravniinfo.cz. Jde o společný projekt ministerstva dopravy, ministerstva vnitra, Ředitelství silnic a dálnic a řady dalších orgánů, organizací a institucí, které mají zájem na maximálně plynulé a bezpečné silniční dopravě v České republice. Informace jsou oficiální, mnohdy ověřované z několika zdrojů a velmi aktuální.

Co na tomto webu najdete? Názornou pomůckou, která informuje rychle a jasně je interaktivní mapa, na které jsou zaneseny všechny podstatné události, jevy a varování, tedy vše od nehod, přes uzavírky, stupně hustoty provozu, sjízdnost silnic v zimě, případně další informace o počasí. S rostoucím počtem instalovaných kamer se zvyšuje i počet míst, která si můžete v klidu z tepla domova před cestou prohlédnout on-line. Zvlášť v zimě jde o užitečné doplnění ostatních varování.

Samozřejmostí je možnost filtrování událostí podle trasy, kterou se chystáte projet. Barevně jako na semaforu lze zobrazit hustoty provozu. To je užitečné jednak během kalamit, dlouhodobých uzavírek, ale taky třeba při plánování průjezdů velkými městy.

Pokud už jste na cestě, je dobré zapnout na vašem autorádiu funkci RDS, která vyhledává dopravní zpravodajství a upozorní vás, i když třeba posloucháte hudbu z CD-přehrávače. Pražskou dopravu sleduje většina rozhlasových stanic, ale nejpodrobněji o situaci v dopravě informuje v kontinuálním vysílání během ranní a odpolední špičky stanice Regina Českého rozhlasu. Naladit ji můžete v Praze a okolí na frekvenci 92,6 FM.

 

Právě se děje

Další zprávy