Dvacet nejrizikovějších míst na českých silnicích: To nejhorší je v Ústí nad Labem

Dvacet nejrizikovějších míst na českých silnicích: To nejhorší je v Ústí nad Labem
20. místo: silnice I/13 poblíž obce Rynoltice v Libereckém kraji. Celkem 13 nehod, tři těžká a 17 lehkých zranění.
19. místo: silnice I/2 u dostihového závodiště v Pardubicích. Celkem 12 nehod, jedno smrtelné, dvě těžká a deset lehkých zranění.
18. místo: křižovatka silnic I/39 a II/155 u obce Rájov v Jihočeském kraji. Celkem 11 nehod, dvě těžká a deset lehkých zranění.
17. místo: silnice I/13 u Bílého Kostela nad Nisou v Libereckém kraji. Celkem 14 nehod, z toho jedno těžké a osm lehkých zranění.
Foto: Shutterstock
ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
22. 9. 2020 12:25
Nejrizikovějším místem v Česku byla pro řidiče v letech 2017 až 2019 Všebořická ulice v Ústí nad Labem. Vyplývá to ze žebříčku nehod, jejichž důsledkem bylo těžké zranění či úmrtí. Sestavila jej pojišťovna Allianz podle policejní databáze dopravních nehod.

Ve Všebořické ulici se na 200 metrech mezi křižovatkami s ulicí Dukelských hrdinů a 17. listopadu stalo 35 nehod, z nichž ze 17 si účastníci odnesli zdravotní následky. Dva lidé se tam zranili těžce a 19 lehce. To je statistika, za níž si inkriminované místo vysloužilo první místo.

Druhým nejrizikovějším místem Česka se stala křižovatka v severovýchodním cípu Hodonína, kde se silnice I/55 potkává s Měšťanskou ulicí. Celkem se tam za poslední tři roky odehrálo 18 nehod, z nich 17 se zdravotními následky. Příčinou 16 nehod bylo nedání přednosti v jízdě. Tři lidé tam zemřeli, dva si odnesli těžká zranění, 29 osob lehká.

Třetí je křižovatka na silnici I/9 v Jestřebí u České Lípy. Za sledované období tam bylo 20 nehod, z toho k 15 s následky na zdraví. Tři lidé se těžce zranili a 29 lidí se zranilo lehce. Příčinou 17 nehod byla nepřiměřená rychlost.

V žebříčku dvaceti nejrizikovějších lokalit v Česku figurují některé regiony vícekrát. Nejhůře dopadly kraje Jihomoravský, Liberecký a Ústecký, které jsou za období 2017 až 2019 zastoupeny každý čtyřikrát. Proti tomu se pět krajů v první dvacítce neumístilo. Jde o Karlovarský, Královéhradecký, Moravskoslezský, Olomoucký a Vysočinu.

Hlavní příčinou dopravních nehod s vážnými osobními následky bylo podle evidence Policie ČR nedání přednosti v jízdě. Druhou nejčastější příčinou je nepřiměřená rychlost jízdy, uvedl dopravní odborník Jaroslav Heinrich z HBH projektu, brněnské projekční kanceláře pro dopravní a inženýrské stavby, která se na vzniku Automapy Allianz podílí. 

Na dvacítku nejrizikovějších míst se podívejte do galerie. Podrobné informace o dalších nebezpečných úsecích a křižovatkách naleznete na mapě spravované autory projektu.

 

Právě se děje

Další zprávy