Kde se nejvíc bourá pod vlivem alkoholu? Podívejte se na nejrizikovější místa

Martin Přibyl Martin Přibyl
1. 1. 2019 7:03
Česká asociace pojišťoven aktualizovala svoji alkoholovou mapu. Na základě dat od Police ČR v ní zobrazuje, jaký podíl dopravních nehod má v daném okrese na svědomí alkohol. Kde byste si po včerejší noci měli dát největší pozor? Podívejte se do přehledu, v němž přinášíme i další informace k alkoholu za volantem.
Foto: Česká asociace pojišťoven

44 % nehod pod vlivem znamená zranění nebo smrt

Nejdříve se ale zaměřme na celkovou statistiku. ČAP vychází z dat o nehodovosti z let 2016 až 2018. Policie za tu dobu šetřila 294 865 nehod, alkohol jich měl po celé republice na svědomí pět procent (přesně 14 877). "Tyto nehody pod vlivem alkoholu dále způsobily 5612 lehkých zranění a 801 těžkých zranění. U 190 dopravních nehod zaviněných vlivem alkoholu došlo bohužel také k úmrtí," uvádí Petr Jedlička, pojistný analytik České kanceláře pojistitelů.

Právě riziko zranění nebo úmrtí je s přítomností alkoholu výrazně vyšší než obvykle. "Přibližně každá pátá nehoda šetřená Policií ČR (21 % ze všech nehod) skončila zraněním nebo úmrtím účastníka dopravní nehody. U nehod, kdy hraje roli požití alkoholu, je riziko zranění a úmrtí oproti ostatním nehodám více než dvojnásobné - je totiž prokázáno, že 44 % nehod pod vlivem alkoholu zahrnuje zranění nebo úmrtí," říká Jedlička.

V některých okresech je navíc celorepublikový poměr počtu nehod ovlivněných alkoholem značně překročen. Podívejte se dále.

 

Právě se děje

Další zprávy