Kde natankujeme? Čeští řidiči jsou čím dál vybíravější

Petr Kučera Petr Kučera
12. 5. 2010 6:52
Jen třetina lidí reaguje na zdražení benzinu tím, že zkouší jezdit úsporněji
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží.
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží. | Foto: Reuters

Praha - V Česku je čím dál méně řidičů, kteří si nevybírají místo pro tankování pohonných hmot. Při výběru čerpací stanice pro ně přitom zůstává rozhodující cena a blízkost. Vyplývá to z  průzkumu, který pro Citibank uskutečnila agentura STEM/MARK na reprezentativním vzorku 1023 obyvatel.

Pro 38 procent dotázaných je při nákupu paliv rozhodující cena, přičemž v obdobném průzkumu před dvěma lety to bylo jen 34 procent. Nezměnil se počet řidičů, kteří dávají přednost nejbližší čerpací stanici - 37 procent.

Jen necelá desetina lidí letos odpověděla, že je jim jedno, kde tankují. Před dvěma lety přitom možnost "tankuji kdekoliv" zvolilo 17 procent lidí.

Pro sedm procent řidičů je rozhodující konkrétní "značková společnost".

Dárek hraje čím dál větší roli

Roste počet lidí, kteří se rozhodují také podle dárků nabízených na čerpací stanici. Jako rozhodující uvedla tento faktor čtyři procenta dotázaných. Různých výhod při nákupu paliv nyní využívá zhruba třetina řidičů.

Vlastníci osobních aut utratí za pohonné hmoty pro soukromé účely v průměru 1700 korun měsíčně, ročně tedy přes 20 tisíc korun. Více než 3000 korun měsíčně platí za palivo pro soukromé účely osm procent majitelů osobních aut.

Lidé nejčastěji nakupují pohonné hmoty u sítě Benzina (21 %), následují obecně čerpací stanice u hypermarketů (18 %) a sítě Shell (14 %), OMV (12 %), Agip (5 %), Eurooil (4 %), Pap Oil (3 %), Lukoil - dříve Jet (2 %).

Také mezi čerpacími stanicemi, kde lidé tankují "příležitostně", vede Benzina (52 %) před hypermarkety a sítí Shell (shodně 37 %).

Dražší PHM - méně jízd

Na rostoucí cenu pohonných hmot reaguje většina majitelů aut omezením četnosti jízd nebo ujeté vzdálenosti. Třetina lidí kvůli tomu volí levnější čerpací stanici. Čtvrtina dotázaných pak dává častěji přednost hromadné dopravě, necelá desetina reaguje na růst cen společnou jízdou autem a dělením se o náklady.

Téměř 70 procent řidičů není ochotno měnit své chování a způsob jízdy, aby snížili své náklady na pohonné hmoty. Podle průzkumu pouze 31 procent zkouší jezdit autem úsporněji.

Foto: CCS
Čtěte také:
Šéfka ČOI: Plán kontrol dáme na web, výsledky ne
ČOI: Desetina pohonných hmot v Česku nesplňuje normy
Cena benzinu dál roste. Teď se prý na chvíli zastaví
 

Právě se děje

Další zprávy