Kde je v Česku na silnicích nejbezpečněji? Praha je lepší než Brno a Ostrava

Martin Přibyl Martin Přibyl
Aktualizováno 12. 7. 2019 21:33
Česká pojišťovna již od roku 2004 sestavuje žebříček českých měst podle ČP Indexu, tedy podle toho, jak je na jejich silnicích bezpečně. Při příležitosti 15. výročí tohoto projektu sestavila pořadí měst za celé jeho trvání. Jak si v dlouhodobém horizontu města vedou? Které je nejbezpečnější, které se zlepšilo a které naopak zhoršilo? Podívejte se na výsledky třinácti krajských metropolí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Jak se žebříček sestavuje?

Od roku 2004 sbírá Česká pojišťovna informace o nehodovosti v krajských a okresních městech Česka. Statistiku nazývá ČP Index a při jejím sestavování nespoléhá jen na počty dopravních nehod od Policie ČR, ale také na počet obyvatel. To proto, aby podobná čísla nezvýhodňovala menší města.

"Metodika se za celých 15 let nezměnila, jedná se tak skutečně o vypovídající dlouhodobou statistiku o tom, jak bezpečné jsou silnice v daném městě," říká tisková mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Na výsledky jednotlivých měst se podívejte na dalších snímcích. Grafy ukazují vývoj pořadí daného města podle ČP Indexu v čase.

 

Právě se děje

Další zprávy