Kde je „drahá“ americká nafta? Už jste ji možná tankovali, jen o tom nevíte

Martin Frei Martin Frei
17. 3. 2023 9:29
Zprávu z minulého týdne, že do Česka dorazila první dávka americké nafty, si někteří motoristé vyložili jako zlé znamení: když musíme dovážet naftu z USA, bude jistě dražší. Opak je však pravdou. Společnost Čepro dodává naftu za ceny, které z větší části odrážejí situaci na rotterdamské burze. Kdyby nákupy v USA vyšly dráž, nevyplatilo by se odtud naftu dovážet.
Foto: iStock

Válka na Ukrajině změnila celosvětový trh s ropou. Evropská unie se snaží zbavit dosavadní závislosti na Rusku, posiluje dovoz z arabských zemí a v hledáčku jsou jakékoli další zdroje.

Minulý týden média informovala o dovozu nafty ze Spojených států, což některé motoristy znervóznilo. Na import z této oblasti nebyli zvyklí a představu o ceně paliva odvozovali od tamní životní úrovně.

Marek Roll z firmy Čepro včera redakci Aktuálně.cz potvrdil, že nafta se už zaváží k některým čerpacím stanicím, vliv na cenu to však nemá. "Naše cenotvorba se odvíjí hlavně od rotterdamské burzy. Nákladová složka má menší váhu a v tomto případě k žádnému pohybu nedošlo."

Dále vysvětlil, že americký dodavatel nabídl cenu, která je konkurenceschopná i po započtení dopravy. Samotná nafta je totiž levnější než z evropské rafinerie.

Svůj podíl na tom má současné posilování české koruny vůči dolaru, ale jsou tu i dva obecnější důvody. Americká ropa WTI je tradičně levnější než ropa Brent ze severního moře. Přestože po začátku války na Ukrajině se ceny téměř vyrovnaly, v současnosti se vrátily na poměr 69 ku 75 dolarům za barel.

Druhým důležitým faktorem je poptávka po jednotlivých druzích paliva. Zatímco v Evropě spotřebujeme nafty třikrát víc než benzinu, ve Spojených státech je to méně než polovina.

Při zpracování ropy vznikají obě paliva v určitém poměru, který nelze změnit. Americké rafinerie se proto dlouhodobě potýkaly s přebytkem nafty, o niž nebyl zájem. 

Evropský odklon od ruské ropy tuto situaci obrátil. Přesto ani Američané nemohou prodávat naftu příliš draho.

"Ceny na burze jsou nyní relativně nízko. Mimo jiné proto, že evropské země se v očekávání embarga na ruskou ropu již předzásobily. Přitom poptávka po palivech je nižší vzhledem k výkonu ekonomiky," vysvětluje mluvčí petrolejářské asociace ČAPPO Václav Loula.

Dodává také, že dovoz usnadňuje i snížení spotřební daně. "Díky dani snížené na 8,45 Kč za litr patří ceny nafty k nejnižším v Evropě," dodává Václav Loula.

Daň byla o 1,50 koruny snížena v reakci na zdražování paliv a energií v červnu 2022. Úleva měla původně platit do září 2022, později však byla prodloužena až do konce roku 2023.

 

Právě se děje

Další zprávy