Každý třetí majitel převáží psa v autě špatně. Hrozit mu může pokuta až 200 000 korun

Martin Přibyl Martin Přibyl
21. 3. 2019 16:10
Z nedávného průzkumu automobilky Ford vyplynulo, že 32 procent řidičů, kteří vozí v autě psa, ho nepoutá. Třetina podobných hříšníků jako důvod uvádí, že se to zvířeti nelíbí, další třetina to na krátkých cestách nepovažuje za nutné a 14 procent jich nemá v autě místo na přepravku, do níž by psa umístili. Nepřipoutanému nebo špatně zajištěnému zvířeti hrozí při nehodě těžké zranění, samo může vážně zranit, nebo dokonce zabít posádku auta. Policie může v takovém případě potrestat řidiče i dvoutisícovou pokutou. A to nemluvíme o tom, že si řidič v takovém případě zahrává i s předpisy týkajícími se týrání zvířat, kde jsou postihy násobně vyšší. Podívejte se do přehledu.
Foto: iStock

Jak lidé nejčastěji chybují?

Každý čtvrtý šofér, který vozí psa v autě na volno, přiznal, že zvíře vystrkuje hlavu z okna, někteří respondenti dokonce uvedli, že jim pes z okna vyskočil, což vedlo k jeho zranění nebo smrti. Lidé se přiznali i k tomu, že v autě kvůli psovi bourali, zvíře jim také překáželo ve výhledu, zapnulo blinkry, nebo dokonce pokousalo spolucestující.

Odborníci z webu Bezpečnécesty.cz upozorňují i na nebezpečí daná převážením psa na klíně. Ten totiž svým chováním neustále řidiče rozptyluje. Nevhodné je i volné zvíře na zadních sedadlech, může přeskočit dopředu a při nárazu je vymrštěno velkou silou vpřed. Při střetu ve čtyřicetikilometrové rychlosti se jeho hmotnost zvýší dokonce čtyřicetkrát. Může tak vážně zranit cestující vpředu.

Nedoporučuje se ani převážet zvíře na předním sedadle, kde je aktivní airbag, a obzvlášť v létě je důležité nezapomenout zvíře v zaparkovaném voze. Při teplotě 30 stupňů Celsia může za půl hodiny vzrůst teplota uvnitř vozu na 47 stupňů, palubní deska může mít dokonce 70. Psa to může zabít.

 

Právě se děje

Další zprávy