Každý pátý motorista nebude přezouvat zimní pneumatiky. Vydrží i v létě na zimních, říká průzkum

ČTK ČTK
1. 4. 2016 16:00
Dnes končí povinnost jezdit se zimními pneumatikami na silnicích v době, kdy je na nich sníh či led nebo podobné podmínky hrozí. Přesto je nutné je mít nasazené tam, kde je instalovaná značka Povinná zimní výbava.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Bestdrive

Více než pětina tuzemských motoristů letos na jaře nepřezuje a bude v létě dál jezdit na zimních nebo celoročních pneumatikách. Vyplývá to z průzkumu obchodu Pneumatiky.cz. Ode dneška nemají řidiči povinnost mít na autech za zhoršených podmínek zimní obutí.

"Tak vysoké procento nás zaskočilo. Překvapuje mne, že průběžná osvěta a vzdělávání ze strany BESIP, Autoklubu ČR a dalších institucí nepadají v ČR na úrodnou půdu. V ostatních zemích Evropy jsou řidiči v tomto směru mnohem důslednější a dbají na svoji bezpečnost mnohem víc," uvedl ředitel Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Hraniční teplotou je sedm stupňů nad nulou, při vyšší teplotě se zimní dezény začínají chovat hůře než letní a stávají se méně spolehlivými. Ve srovnání s provozem na letních gumách také stoupá spotřeba automobilu zhruba o deset procent.

Zhruba 31 procent českých řidičů se bude o přezutí rozhodovat až podle počasí v následujících dnech. Polovina řidičů letní gumy již má nebo je shání. Hlavní roli v jejich odhodlání přezout hrál poslední březnový den.

Podle statistiky Pneumatiky.cz letní pneu letos meziročně zlevnily o jedno procento. Server NetDirect přišel s informací, že gumy naopak o 14 procent zdražily. Průměrná cena za kus se tak pohybuje okolo 1350 korun. Nejoblíbenější značkou zůstává Barum, největší nárůst je u značky Pirelli.

 

Právě se děje

Další zprávy