Každé čtrnácté auto prodané v Evropě vyrobili Češi

Radek Pecák Ekonomika Radek Pecák, Ekonomika
17. 7. 2014 10:10
Prodeje aut v Evropě v červnu pokračovaly v růstu, před krizí byl ale trh ještě o dvacet procent vyšší.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Brusel - Každé čtrnácté auto, které se letos prodalo v zemích Evropské unie, Švýcarsku, Norsku, Lichtenštejnsku a na Islandu, bylo vyrobeno v České republice.

Vyplývá to z odhadů Sdružení automobilového průmyslu České republiky, sestaveného na základě čerstvých statistik evropského sdružení výrobců automobilů ACEA a údajů o počtech vyrobených vozů v Česku.

"Podíl značky Škoda na uvedených trzích stoupl za první pololetí na 4,42 procenta oproti loňským 3,92 procenta. Značka Hyundai má nyní podíl 3,21 procenta (v Nošovicích bylo vyrobeno zhruba 50 až 60 procent z celkem prodaných 219 617 kusů). Podíl českých výrobců na evropském trhu, včetně odhadu podílu vozidel vyrobených v kolínské TPCA, tak zřejmě překračuje sedm procent," upřesňuje Antonín Šípek, ředitel sdružení.

Dodává, že po náběhu plné výroby v kolínském závodě TPCA se ještě letos tento podíl dále navýší.

Trh roste, ale pořád je menší než před krizí

Za první pololetí letošního roku bylo v Evropské unii a čtyřech dalších zmíněných zemích nově registrováno 6,62 milionu aut. To je sice o 6,5 procenta více než před rokem, ale o téměř pětinu méně než v roce 2007 před začátkem krize.

Za samotný červen bylo registrováno 1,19 milionu aut. Oproti loňskému červnu je to o 4,5 procenta více, ale stále jde o druhé nejnižší číslo za tento měsíc od roku 2003, kdy ACEA začala s měřením v rámci širší EU. Trh nicméně pokračuje v růstu, který začal před deseti měsíci.

Jedničkou zůstává Volkswagen

Nejprodávanější značkou v prvním pololetí zůstává s výrazným náskokem Volkswagen (801,2 tisíce kusů). Následují Ford (498,2 tisíce), Opel, Renault, Peugeot, Audi, BMW, Citroen, Mercedes a Fiat.

Značce Škoda patří jedenácté místo, za pololetí prodala v Evropské unii 288,7 tisíce aut - zhruba o 28 tisíc více než Toyota na dvanáctém místě. Rychleji než Škoda rostou v současné době jen Renault a Dacia. Po započtení Švýcarska, Norska, Lichtenštejnska a Islandu prodala Škoda poprvé přes 300 tisíc vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy