Jsme jako Robin Hood, zní z Mexika. Vláda bude dražit luxusní auta zabavená zločincům

ČTK ČTK
24. 5. 2019 11:00
Je libo Lamborghini Murciélago, Ford F-150 nebo další auta po zločincích? V Mexiku lidé mohou získat v dražbě vozy zabavené v trestním řízení. "Zakládáme takový institut Robina Hooda," říká pobaveně mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.
Lamborghini Murciélago (ilustrační foto).
Lamborghini Murciélago (ilustrační foto). | Foto: Lamborghini

Mexická vláda vytvořila nový úřad, který bude organizovat dražby luxusních aut, letadel, rančů a dalšího majetku zabaveného v trestním řízení. Úřad, který levicový prezident Andrés Manuel López Obrador označil v nadsázce za institut Robina Hooda, má podle vlády vracet lidu to, co mu bylo ukradeno. Informovala o tom místní média. První dražba bude už tuto neděli.

"Ano, bude se tak jmenovat," potvrdil před užaslými novináři před pár dny prezident název nového úřadu. Nese totiž označení Institut pro navrácení lidem toho, co mu bylo ukradeno (Indepuro).

První dražba zhruba osmi desítek luxusních vozů se chystá v mexické metropoli tuto neděli. Výtěžek dostanou dvě obce ve státě Oaxaca, který patří k nejchudším v Mexiku. V nabídce jsou například Lamborghini Murciélago, Ford Shelby F-150, několik sportovních vozů divize AMG od Mercedes-Benzu či vozy SUV modelů Suburban, Yukon a Tahoe.

V další plánované dražbě, jejíž datum zatím nebylo stanoveno, se budou nabízet některé vládní rezidence, které podle Lópeze Obradora vláda nepotřebuje. Výtěžek z tohoto prodeje půjde do státu Guerrero.

Opozice označila vznik nového úřadu za populismus nové vlády, která je v úřadu od loňského prosince. Podobný úřad už totiž v Mexiku existuje několik let. Ředitel institutu Indepuro Ricardo Rodríguez ale namítá, že předchozí vláda nepostupovala v těchto věcech transparentně.

 

Právě se děje

Další zprávy