Jozef Kabaň nenadále skončil jako šéfdesignér Rolls-Royce. Odchází z celého BMW

Eva Srpová Eva Srpová
2. 10. 2019 15:00
Jozef Kabaň zcela nečekaně skončil ve vedoucí pozici designéra automobilky Rolls-Royce. Na ni přitom nastoupil teprve před půl rokem. Suché oznámení o konci vyvěsila automobilka na svých mediálních stránkách. Kam Kabaň odchází, zatím není známo, stejně ani to, kdo ho nahradí.
Slovenský automobilový designér Jozef Kabaň.
Slovenský automobilový designér Jozef Kabaň. | Foto: BMW

Zprávu tiskové oddělení značky zveřejnilo 1. října na svých stránkách. Uvedlo pouze to, že Jozef Kabaň se rozhodl opustit značku a celý koncern BMW, do kterého Rolls-Royce patří, s "okamžitou platností".

Automobilka také připojila citaci Torstena Müllera-Ötvöse, generálního ředitele Rolls-Royce Motor Cars: "Ačkoli Jozef byl spjatý s Rolls-Roycem po velmi krátkou dobu, děkujeme mu za jeho dosavadní přínos a do budoucna mu přejeme to nejlepší."

Jozef Kabaň je přední slovenský automobilový designér. Narodil se 4. ledna 1976 v Námestovu, v prvním ročníku studia automobilového designu na Vysoké škole umění v Brně se účastnil designérské soutěže pro automobilku Škoda, v níž skončil druhý.

Volkswagen mu nabídl stipendium a poté stálou pozici designéra exteriéru automobilů v koncernu. Ve VW postupně navrhoval design mnoha modelů, jmenovitě Volkswagenu Lupo, Seatu Arosa a také celé modelové řady Audi na počátku tohoto století. Mezi nejdůležitější modely jeho kariéry patří Bugatti Veyron představené v roce 1999. Jozef Kabaň pro něj navrhl celý exteriér vyjma kol.

V roce 2008 nastoupil jako šéfdesignér automobilky Škoda Auto, kde představil novodobý vzhled modelů, jako byly Fabia, Octavia, Superb, Yeti i Rapid, dále Kodiaq, Karoq i Kamiq.

Na počátku roku 2017 odešel z mladoboleslavské automobilky a vůbec poprvé nastoupil do firmy mimo koncern Volkswagen, na vedoucí pozici designu v BMW. Jenže ani ne dva roky poté, zkraje letošního jara, přešel na pozici vedoucího automobilového designu v automobilce Rolls-Royce.

Jaké příčiny vedly k ukončení spolupráce Kabaně s automobilkou Rolls-Royce, kam odchází a kdo ho nahradí, zatím není známo.

 

Právě se děje

Další zprávy