Jmenuje se Škoda Afriq. V Boleslavi pracují na novém studentském autě

Eva Srpová Eva Srpová
25. 11. 2021 10:25
Žáci mladoboleslavského středního odborného učiliště vyvíjejí nový studentský vůz. Poprvé spolupracují s týmem Škoda Motorsport. Jejich plánovaný koncept se jmenuje Afriq a vzdává hold dakarským speciálům.
Foto: Škoda Auto

Ve škodováckém učilišti se pracuje na dalším, v pořadí už osmém studentském voze. Projekty žákovských aut z dílny studentů Středního odborného učiliště Škoda Auto se stávají každoroční tradicí, která jim dává příležitost navrhnout si a vytvořit speciální auto. Tím letošním bude závodně střižený automobil, který má svým vzhledem připomínat vozy z legendární Rallye Dakar.

To také vysvětluje, proč se auto jmenuje Škoda Afriq. Tisková zpráva automobilky nicméně uvádí, že ještě z jednoho důvodu se plánovaný model jmenuje právě takto. Škoda tím chce znovu připomenout, že od letošního roku zodpovídá za aktivity celého Volkswagenu v regionu severní Afriky.

Skica Škody Afriq.
Skica Škody Afriq. | Foto: Škoda Auto

Afriq vychází z SUV Škoda Kamiq a vůbec poprvé v historii studentských aut budoucí škodováci spolupracují s týmem Škoda Motorsport. Zatím není známo mnoho informací, pouze to, že Afriq je dlouhý 4362 milimetrů a má rozvor 2649 milimetrů. Zveřejnila se jedna počítačová vizualizace a také rukou kreslená skica.

Škodovky na Rallye Dakar
Prvním škodováckým autem, které se objevilo na jedné z nejnáročnějších rallye světa, byl sériový Kodiaq v roce 2018. Jako doprovodné vozidlo ho využíval český tým Barth Racing a ujel téměř 10 000 kilometrů přes Peru, Bolívii a Argentinu, v některých případech v nadmořské výšce přes 4500 metrů.

Loni se Rallye Dakar zúčastnil v kategorii Classic bývalý tovární vůz z 80. let Škoda 130 LR s Ondřejem Klymčiwem. Ten se ostatně chystá závodit i letos, i když tentokrát s radikálně upraveným strojem.

 

Právě se děje

Další zprávy