Když se marketingovému oddělení nedaří. Úsměvná i vulgární jména automobilů

Když se marketingovému oddělení nedaří. Úsměvná i vulgární jména automobilů
Jsou jména, která v zahraničí nikomu zvláštní nepřijdou, ale v Česku způsobí pobavení, případně hůř, rozpaky a pobouření. Do první části rozhodně patří jméno série konceptů městských Nissanů. Japonci pro ně totiž zvolili označení Pivo, byť s oblíbeným českým nápojem toto auto nemá vůbec nic společného.
Naopak možná trochu červenání může u někoho způsobit jméno čínské automobilky Seres. Jeden její model se prodává i v České republice, konkrétně jde o elektrické SUV 3, které se nabízí jako Dongfeng Seres 3. Brzy mají přibýt i další čínské elektromobily.
Jako existují jména úsměvná nebo sprostá v češtině, existují jména úsměvná nebo sprostá i v cizích jazycích. Třeba nákladní automobil Mazdy pro japonský trh se už od 70. let jmenuje Titan, verze se sklopným valníkem pak nese jméno Dump (z anglického výrazu "dump truck" tedy "sklápěč"). Dohromady se tak auto jmenuje Mazda Titan Dump, což působí na první pohled neškodně, v hovorové angličtině je ale možné spojení "Titan Dump" přeložit také jako "velký výkal". Podobný problém se sklápěčem měla i automobilka Isuzu.
Mazda má vůbec s podivnými jmény svých užitkových automobilů problém. Její kei truck či malá osobní dodávka se jmenuje Scrum, což je výraz pocházející ze světa rugby. V hovorové angličtině ale označuje také řitní otvor. V anglicky mluvících zemích se každopádně tento model nenabízí, exkluzivně je vyhrazen Japonsku.
Foto: Wikimedia Commons - Phalinn Ooi (CC BY-SA 2.0)
Jan Matoušek Jan Matoušek
14. 6. 2022 6:02
Některá jsou sprostá, jiná úsměvná a některá zkrátka jen zvláštní. Najít originální jméno pro auto je stále těžší a těžší a automobilky občas prostě šlápnou trochu vedle. Někdy neúmyslně, protože označení může být problematické jen v některé části světa. Na výběr některých zajímavých i úsměvných jmen aut a jejich významů se podívejte do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy