Znáte tajemství automobilových jmen? Inspirací jim jsou větry, býci i ruská družice

Napadlo vás někdy zapátrat, proč se Octavia jmenuje zrovna takto?
Jméno Bentayga má údajně hned dva významy. Jedná se o vrchol na ostrově Gran Canaria a zároveň také spojení výrazů Bentley a tajga. Tajga je pás s jehličnatými lesy na severní polokouli, především v oblasti Kanady, Ruska, Finska či Švédska.
Že se Citroënu DS přezdívá bohyně, ví asi každý. Ne každý ale tuší, že toto slovo je vlastně obsaženo ve jméně limuzíny. I když písmena DS na první dobrou skutečně nic neznamenají, pokud je vyslovíte ve francouzštině, dostanete slovo déesse, v překladu bohyně.
Když v roce 1957 Fiat odhalil model 500, měl jeho motor objem 479 cm3. Je tedy nasnadě, že jméno je s motorem spjaté - a skutečně, Italové pouze zaokrouhlili objem o něco málo směrem nahoru. Moderní "pětistovka" už má větší motory, přesto si původní jméno ponechala.
Mondeo přímo neznamená nic. Původ tohoto jména ale můžeme vysledovat k latinskému slovu mundus, tedy v překladu svět. V přeneseném významu je tak Ford střední třídy autem pro celý svět.
Foto: Škoda Auto
Jan Matoušek Jan Matoušek
12. 11. 2018 6:03
Když se řekne vývoj nového auta, každému automaticky naskočí tvorba designu, ladění podvozku nebo výběr motorů. Neméně důležitou součástí je však jméno vozu. Nejeden model už totiž právě jeho název odepsal tak, že musel být v lepším případě přejmenován, v horším se přestal prodávat. Podívejte se, co stojí za jmény některých současných i minulých automobilů. Proč se Golf jmenuje Golf? A odkud pochází označení Rapid?
 

Právě se děje

Další zprávy