Jezdíte autem daleko do práce? Ztloustnete!

Tomáš Rybecký
15. 5. 2012 3:09
Dlouhé dojíždění do zaměstnání má nepříznivý vliv na zdraví.
Foto: Aktuálně.cz

Americký zdravotnický magazín American Journal of Preventative Medicine zveřejnil výsledky studie naznačující, že lidé, kteří žijí blízko svého zaměstnání, jsou obecně zdravější.

Naopak studie zjistila, že dlouhé dojíždění do zaměstnání má nepříznivý vliv na zdraví a vede k nadváze. Ve svých závěrech uvádí, že lidé s delším dojížděním do práce po čase zjistí, že mají větší objem pasu, méně zdravé srdce a vyšší krevní tlak. Dlouhým sezením v autě se podle této studie hromadí nepříznivé faktory působící na zdraví.

Jisté je, že velká hustota provozu je špatná pro krevní tlak, ale nová studie uvádí, že dlouhé dojíždění je také významným faktorem pro zhoršování fyzické kondice a růstu nadváhy.

Studie zkoumala zdravotní stav 4300 lidí žijících a pracujících v oblasti Dallas-Fort Worth a Austin v Texasu. Studie zjistila, že ti, kteří za prací dojíždějí 20 km a více, pravděpodobně nevykazují středně těžkou nebo těžkou fyzickou aktivitu. Ti, kteří jezdí za prací 15 km a více, mají obvykle vyšší krevní tlak než je průměrem odpovídající jejich věku.

Studie rovněž uvádí, že ti, kteří dlouho dojíždějí za prací, obvykle nemají ani čas chodit do fitcentra nebo se věnovat jiným sportovním aktivitám v porovnání s těmi, kteří cestují do práce na kratší vzdálenost. Studie se nezabývala tím, co ti se sedavým zaměstnáním dělají ve svém volném čase.

 

Právě se děje

Další zprávy