Ještě větší pokles. Renault kvůli nedostatku čipů zřejmě vyrobí o půl milionu aut míň

ČTK ČTK
22. 10. 2021 10:26
Čipový hladomor trápí mnoho automobilek, francouzský Renault po třetím čtvrtletí přiznává, že nakonec asi vyrobí ještě méně aut, než původně odhadoval.
V Česku je za první tři čtvrtletí letošního roku nejprodávanějším Renaultem model Clio.
V Česku je za první tři čtvrtletí letošního roku nejprodávanějším Renaultem model Clio. | Foto: Martin Frei

Francouzská automobilka Renault odhaduje, že kvůli globálnímu nedostatku čipů vyrobí letos o půl milionu aut méně. To je větší pokles, než odhadovala dříve. Ve třetím čtvrtletí firmě prodej klesl o 22,3 procenta na 599 027 vozů. Výhled zisku na letošní rok ale dnes automobilka ponechala beze změny, neboť auta prodává za vyšší ceny, zatímco náklady jí klesly.

V červenci Renault předpokládal, že letos vyrobí proti plánu o 200 000 vozidel méně. Jen ve třetím kvartálu činil provozní výpadek 170 000 vozů, uvedla firma. Se zakázkami přitom Renault potíže nemá. Objednávkové knihy byly koncem září tak zaplněné, jako byly naposledy před 15 lety.

Tržby se od července do září snížily o 13,4 procenta na devět miliard eur (téměř 231 miliard Kč). Větší ztrátě zabránily právě vyšší prodejní ceny.

Pod novým šéfem Lucou de Meo se Renault rozhodl méně soustředit na kvantitu a místo toho se podobně jako další automobilky zaměřil na návratnost. Skupina také zachovala prognózu letošní provozní marže - ta by se měla pohybovat na úrovni prvních šesti měsíců, kdy činila 2,8 procenta.

Plně elektrické, plug-in hybridní a hybridní modely tvořily ve třetím čtvrtletí více než 31 procent prodeje, uvedl Renault. De Meo koncem června oznámil, že firma hodlá v příštích pěti letech do elektrifikace svých aut investovat deset miliard eur. Automobilka podle něj předpokládá, že vozy s plně elektrickým pohonem budou do roku 2030 tvořit až 90 procent jejích modelů.

 

Právě se děje

Další zprávy