Ještě krásnější a navíc levnější: Kupé Jaguar F-Type je tu

Radek Pecák Radek Pecák
10. 4. 2014 8:56
Nejsilnější verze vozu má po kapotou osmiválcový motor s výkonem 550 koní. Maximální rychlost je rovných 300 kilometrů v hodině.
Foto: Jaguar

Za auto, které patří mezi nejkrásnější Jaguary všech dob, považují představitelé tradiční britské značky nový Jaguar F-Type Coupe.  A nechválí se pouze sami. Roadster, který předcházel stejnojmennému kupé, a jehož základní linie jsou shodné, drží titul World Car Design of The Year 2013.

Kupé se právě nyní začíná prodávat na tuzemském trhu.  Poprvé ho zájemci mohli spatřit v nově otevřeném autosalonu Dajbych v Praze 5.

Jaguar F- type Coupe má karosérii vyrobenou z hliníku, a jak je u klasického sporťáku nezbytné, motor pohání zadní kola.

Foto: Aktuálně.cz

Automobil se bude nabízet ve třech výkonových verzích. Tu základní pohání třílitrový benzinový šestiválec s výkonem až 340 koní. Zrychlení z nuly na stovku nastane za 5,3 sekundy a vůz dosáhne maximální rychlosti 260 kilometrů v hodině. Všechny motory jsou spojeny s osmistupňovou automatickou převodovkou.

Silnější verze s šestiválcovým motorem má už 380 koní a  hodnota zrychlení 0-100 km/hod je pod hranicí pěti sekund (4,9 s). Maximální rychlost vzrostla na 275 kilometrů v hodině.

Na vrcholu stojí verze F-Type R. Pod její kapotou se nachází osmiválcový motor o zdvihovém objemu válců pět litrů. Tomu navíc ještě pomáhá kompresor. Proto je výkon celých 550 koňských sil. Maximální rychlost této verze je elektronicky omezena na hranici 300 kilometrů v hodině. Zrychlení z klidu na stokilometrovou rychlost udává číslo 4,2 s.

Foto: Aktuálně.cz

Nejvýkonnější verze má odlišně nastavený podvozek. Disponuje také elektronicky řízeným aktivním diferenciálem, který automaticky rozděluje točivý moment motoru mezi obě zadní kola. Vůz má rovněž sportovní zavěšení s adaptivními tlumiči.

Pro tento vůz si zákazníci mohou objednat carbon-keramické brzdy. Díky nim se také sníží neodpružená hmotnost o celých 21 kilogramů.

Vztlak na zadní nápravě při jízdě pomáhá snižovat zadní spojler. Ten u stojícího a pomalu jedoucího vozu zůstává skryt. Vysunuje se automaticky, pokud rychlost přesáhne 110 kilometrů v hodině a opět se ukryje, když vůz zpomalí pod 80 km/hod.

Protože místo v zavazadlovém prostoru neubírá skládací střecha, jako u roadsteru, je pro uložení zavazadel k dispozici velmi slušný objem 407 litrů.

Cena vozu v základní verzi začíná na částce 1 853 000, což je zhruba o dvě stě tisíc korun méně, než kolik musí zájemce vynaložit na pořízení stejně výkonné otevřené verze. Za nejsilnější F –Type R Coupe se připlácí zhruba milion Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy