Jen průměr. Tak spolehlivá jsou auta Made in Czech

Radek Pecák Radek Pecák
17. 12. 2011 12:40
Procento poruch u fabií, které přijely na technickou kontrolu v Německu, se letos zvýšilo, ukázal žebříček TÜV
Foto: Škoda Auto

Až 35. místo. To je umístění nejlepšího auta, které vyrábějí dělníci v automobilce na území ČR, v hlavním žebříčku německé organizace TÜV. Je jím Toyota Aygo.

Žebříček je obecně brán jako ukazatel spolehlivosti a kvality jednotlivých modelů.

Mezi dvou- až tříletými vozy, které přijíždějí na technickou kontrolu do stanic provozovaných právě TÜV, měl průměrné procento závad 4,6 procenta. To je mimochodem stejně, jako třeba Audi A6. Na čele žebříčku je, letos Toyota Prius s necelými dvěma procenta závad.

Aygo je Toyota z Kolína

Aygo sjíždí z montážní linky v Kolíně spolu s dalšími dvěma trojčaty: Citroënem C1 a Peugeotem 107. Pozoruhodné je, že tyto vozy již skončily v podprůměru, více než 40 míst za Toyotou a jejich průměrné procento závad je o 1,5 a 2,1 procenta vyšší.

Toyota Aygo dopadla již tradičně dobře
Toyota Aygo dopadla již tradičně dobře | Foto: Aktuálně.cz

První Škodovkou v této věkové kategorii je na žebříčku 54. octavia. Průměrné procento závad je 5,5 procenta. V pořadí je to krok směrem vzhůru, průměrné procento závad má však, jako v podstatě všechna auta v žebříčku, letos horší.

Naopak co do pořadí, tak i procenta závad se docela výrazně propadla loni velmi dobře hodnocená fabia. Ze 4,3 procenta, u kterých před rokem našli technici na technické kontrole závadu, tento počet narostl na 5,8 procenta. Proto fabia skončila letos až 67., zatímco vloni byla 34.

Fabie je na tom stejně jako Hyundai i30

Letos je výsledek fabie naprosto stejný, jako hlavního produktu nošovické továrny Hyundai, tedy modelu i30.

Roomster letos skončil pod čarou průměru, na 81. místě. Superb a yeti se do žebříčku nedostaly, protože jsou to buď příliš mladá auta, která ještě na technické kontroly jezdit nemusí, nebo jich není v Německu registrováno tolik, aby mohla být do pořadí zahrnuta.

Roomster je ze Škodovek zařazených v žebříčku nejhorší
Roomster je ze Škodovek zařazených v žebříčku nejhorší | Foto: Škoda -auto

V žebříčcích, kde se udává spolehlivost starších aut, na tom vozy z Česka také nejsou úplně nejlépe. Na druhou stranu také ani úplně špatně. Například octavia je mezi 4-5letými vozy 59. (stejně je na tom například BMW 1 a horší je třeba Mercedes třídy C či VW Passat), ale stále má procento závad jen poloviční (necelých 10 procent) oproti autům na chvostu žebříčku, kterými jsou Nissan Primera, Dacia Logan a Renault Espace.

Žebříčky také nelze brát tak úplně smrtelně vážně. Některé zejména sportovní auta mají v porovnání s těmi, které využívají obchodní cestující jako služební vůz, výrazně menší nájezd kilometrů a tudíž budou logicky výrazně opotřebené, a také hodně dělá kvalita a péče o světlomety. Právě tento prvek jako porouchaný technici odhalí nejčastěji. V průměru u osmi procent zkoušených aut ve věku 2-3 roky. Přitom například brzdy, nápravy, řízení či výfuk jsou vadné maximálně u jednoho procenta vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy