Jen 11 značek vyrábí auta déle než Škoda. Prohlédněte si nejstarší automobilky světa

Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 7. 2019 7:18
Opel i Fiat si letos připomínají 120 let od výroby svého prvního vozu. O nejstarší automobilky světa přesto nejde. Který výrobce je tím vůbec nejstarším se podívejte do galerie, kde najdete i stručnou historii dvanácti nejstarších dodnes fungujících automobilek. Mezi nimi je místo i pro mladoboleslavskou Škodu.
Foto: Výrobci

Rolls-Royce - 1904

Značka Rolls-Royce vznikla partnerstvím Charlese Rollse a Henryho Royce v roce 1904. Ještě tentýž rok spatřil světlo světa i první vůz nové britské automobilky. Model 10 HP nebyl tak úplně společným produktem, ale vznikl vývojem prvního vozu Henry Royce s označením Royce 10. Ten byl pro změnu založen na modelu již neexistující značky Decauville. Stejně jako další auta té doby dostal model 10 HP dvouválcový motor. Zajímavé je, že britský výrobce dodával pouze mechanický základ, karosářskou práci si tedy nový majitel musel zajistit jinde.

Výrobu automobilů (vzpomeňme, že už v roce 1907 Rolls-Royce vyrobil model Silver Ghost označovaný jako nejlepší auto na světě) během první světové války doplnila produkce leteckých motorů. Po ní, v roce 1921, značka na deset let otevřela továrnu v americkém Springfieldu, aby pokryla zvyšující se poptávku po svých automobilech.

Roku 1925 se poprvé v nabídce objevilo auto se jménem Phantom. Označení, které Rolls-Royce s přestávkami používá dodnes. O šest let později koupila úspěšná automobilka potencionálního konkurenta v podobě Bentley. I po druhé světové válce Britové nadále vyráběli auta a letecké motory, k nim však v 50. letech přibyla ještě výroba naftových agregátů pro automobilový, lodní nebo železniční průmysl. 

Produkce leteckých motorů se nakonec původnímu Rolls-Roycu stala osudnou. Firma musela vstoupit do likvidace a následně došlo na rozdělení automobilové a letecké divize. V roce 1973 tak vznikla "nová" automobilka Rolls-Royce Motors. I nadále pod značkou Rolls-Royce vznikala exkluzivní luxusní auta, což se nezměnilo ani v roce 1980, kdy ji koupila firma Vickers. Nadále také bok po boku vznikala auta Rolls-Royce a Bentley (druhá jmenovaná prodeji výrazně převyšovala první).

Koncem 90. let se společnost Vickers rozhodla prodat automobilku Rolls-Royce (a s ní i Bentley) koncernu Volkswagen, práva na užívání značky a jména však vlastnila oddělená letecká divize. Ta je nakonec prodala BMW, které mělo o Rolls-Royce rovněž zájem. Volkswagen tak sice koupil továrnu či práva na sošku Spirit od Ecstasy a ikonický tvar masky chladiče, musel by však svá auta pojmenovat jinak.

Obě automobilky se nakonec dohodly - BMW získalo také práva na ikonickou sošku a masku chladiče a od roku 2003 vyrábí automobily Rolls-Royce v nově postavené továrně v Goodwoodu. Volkswagen si ponechal Bentley, přičemž auta vznikají v původní továrně v Crewe. Rolls-Roycu se pod vedení BMW prodejně daří, v nabídce má vedle luxusních limuzín a kabrioletů také SUV Cullinan. A ve slavné automobilce lze najít i slovenskou stopu - hlavním designérem se nedávno stal Jozef Kabaň.

Důležité modely: Rolls-Royce Silver Ghost, Rolls-Royce Phantom, Rolls-Royce Silver Shadow

 

Právě se děje

Další zprávy