Jedna z nejkrásnějších škodovek slaví šedesát let. Sporťák Škoda 1100 OHC jezdil na letecký benzin

Eva Srpová Eva Srpová
10. 12. 2017 7:11
V prosinci 1957 se dokončila stavba jednoho z nejvýraznějších aut z Mladé Boleslavi. Škoda 1100 OHC byla na svou dobu naprosto výjimečná. Otevřený sportovní automobil se sklolaminátovou karoserií vážil lehce přes půl tuny a uměl jet dvousetkilometrovou rychlostí. Existují jen dva exempláře, z nichž jeden si hýčkají ve škodováckém muzeu. Později ještě vznikla dvě kupé. Připomeňte si s námi výjimečné sportovní auto domácí výroby.
Škodovácký otevřený sporťák slaví šedesátiny. Existují jen dva kusy, z nichž jen jeden je v Česku. Jejich hodnota je nevyčíslitelná. Podívejte se na video. | Video: ŠKODA AUTO

Opravdu sportovních aut má Škoda ve své historii pomálu. Ale na ty, které její zásluhou vznikly, může být pyšná. V padesátých letech se schopné a navíc i krásné sporťáky za železnou oponou moc nestavěly. Škoda 1100 OHC je ale výjimkou potvrzující pravidlo.

Otevřená 1100 OHC vážila jen 550 kg. A tak se mohla prohánět rychlostí až 200 km/h.
Otevřená 1100 OHC vážila jen 550 kg. A tak se mohla prohánět rychlostí až 200 km/h. | Foto: Škoda Auto

Se stavbou otevřeného lehkého sportovního auta, které vznikalo pod interním typovým označením 968, se začalo už na jaře 1956. Byla dokončena téměř o dva roky později, na sklonku roku 1957.

Auto bylo určeno na vytrvalostní závody na okruzích. Nejdříve se postavily dva vozy s otevřenou karoserií, v roce 1959 automobilka ještě postavila dvě kupé.

Vůz ohromoval svou koncepcí. Dostal totiž vpředu podélně uložený řadový čtyřválec se dvěma vačkovými hřídelemi v hlavě válců. Ze zdvihového objemu 1,1 litru byl generován výkon 92 koní a motor byl schopen se vytočit až k hranici 8500 ot/min.

Pro výkony je ale podstatná hmotnost auta, která byla neskutečně nízká. Škoda 1100 OHC vážila jen 550 kg, dostala totiž karoserii vyrobenou z velmi lehkého sklolaminátu.

Škoda 1100 OHC na dobové fotografii.
Škoda 1100 OHC na dobové fotografii. | Foto: Výrobci

V době svého vzniku tak československý sporťák oslnil špičkovým litrovým výkonem 85 k/l. Původně spaloval vysokooktanový letecký benzin, proudící do dvou karburátorů československé značky Jikov, později italské výroby Weber.

Díky lehké váze a točivému motoru předváděl razantní zrychlení a maximální rychlost až 200 km/h. Jak sama automobilka připomíná, významnou roli hrál i nízký aerodynamický odpor karoserie. Její první varianta zaujala i dvojicí výklopných hlavních světlometů, které se ale záhy vyměnily. Při závodech bylo totiž praktičtější mít zabudované fixní světlomety s aerodynamickými kryty z organického skla.

Byl to sporťák tělem i duší. Velmi schopný, a přitom i výjimečně krásný.
Byl to sporťák tělem i duší. Velmi schopný, a přitom i výjimečně krásný. | Foto: Škoda Auto

Škoda 1100 OHC nevyužívala sériový podvozek ze Škody Tudor, jako základ posloužil prostorový rám svařený z tenkostěnných ocelových trubek. K vynikajícím jízdním vlastnostem auta přispělo i vynikající rozložení hmotnosti na nápravy.

Spojka, pětistupňová převodovka i rozvodovka byly v autě umístěné vzadu, tvořily jediný montážní celek. Auto dostalo nezávislé zavěšení kol a vynikající odpružení. A také volant, který byl odnímatelný, aby se řidičovi do auta lépe nastupovalo. To všechno byly prvky u auta z Východního bloku vyrobeného koncem 50. let nevídané.

Veřejnosti se Škoda 1100 OHC představila koncem června následujícího roku na městském okruhu v Mladé Boleslavi a při své premiéře závod i vyhrála. Vedle domácích sportovních akcí se vůz těšil úspěchům i na zahraničních závodech, ale z politických důvodů se pak angažmá závodního vozu z Mladé Boleslavi omezilo na socialistické země.

Tříramenný volant byl odnímatelný, aby se řidiči dobře nastupovalo a vystupovalo.
Tříramenný volant byl odnímatelný, aby se řidiči dobře nastupovalo a vystupovalo. | Foto: Škoda Auto

Po dvojici otevřených vozů s laminátovou karoserií, vyrobených v závěru roku 1957, následovaly v roce 1959 dva uzavřené vozy Škoda 1100 OHC Coupé s karoserií z hliníkových plechů. Přesto se i u kupé podařilo dosáhnout velmi nízké hmotnosti (618 kg) a zachovat tedy i vysokou rychlost.

Obě kupé ale nepotkal šťastný osud. Při nehodách, které se však neodehrály na závodech, ale na běžné silnici, byla poničena. V restaurátorských dílnách škodováckého muzea ale v současné době intenzivně pracují na renovaci vozu Škoda 1100 OHC Coupé na základě dochovaného podvozku a agregátu jednoho z nich.

Oba otevřené vozy se ale dochovaly, exemplář Škoda Muzea je vystaven v hlavní expozici a také se často účastní domácích i zahraničních veteránských akcí. Druhý vůz je v majetku oficiálního zastoupení automobilky ve Velké Británii a slouží k propagaci mladoboleslavské značky především na tamní půdě.

 

Právě se děje

Další zprávy