Je zbytečné vlastnit celé auto, stačí karoserie. Švýcarský koncept počítá s podvozkem na zavolanou

Jan Markovič Jan Markovič
18. 12. 2017 10:04
Jaká je budoucnost autonomní mobility? Podle švýcarského studia Rinspeed, které je známé svými výstředními koncepty, je jednou z možností vlastnit pouze karoserii. A to hned v několika variantách. Ta totiž může posloužit nejen k převozu cestujících, ale třeba i jako příjemné kempovací zázemí nebo malá mobilní kancelář. Pokud ji bude potřeba někam přemístit, stačí si zavolat podvozek a vyrazit na cestu.
Švýcarský koncept Rinspeed počítá s podvozkem na zavolanou | Video: Rinspeed

Rinspeed Snap je posledním ze série vizionářských konceptů, které pravidelně prezentuje švýcarská firma Franka Rinderknechta. Ten se ještě v devadesátých letech věnoval tuningu vozů značky Porsche, pak se ale rozhodl vymýšlet nejrůznější auta s výstředními funkcemi, ať už to byla možnost nabobtnat do dvojnásobné velikosti, proměnit se v ponorku nebo si s sebou vést malou zahrádku s okrasnými rostlinami.

Auto poslouží třeba jako malý obchod.
Auto poslouží třeba jako malý obchod. | Foto: Rinspeed

Novinka kterou Rinderknecht ukáže v Las Vegas na technologické výstavě CES, rozvíjí myšlenku autonomních vozidel. Pokud totiž budou auta jezdit už zcela sama, nebude nutné je přece vlastnit celá. Stačí třeba jen karoserie. Ta od projektu Snap dokáže stát sama a poslouží tak jako místo k odpočinku, mobilní kancelář, obchod a nebo… "Může se stát prostě čímkoliv," komentuje Rinderknecht svůj koncept s tím, že stačí mít trochu fantazie.

Výhodou je, že můžete vlastnit hned několik takových karoserií, kterým Rinspeed říká jednoduše "pod". Zatímco jedna stojí, podvozek, ve kterém se skrývá kompletní technika pro pohyb, jako jsou elektromotor a baterie, vozí jinou. Podvozkové platformě se přezdívá "skateboard", protože ho svým tvarem připomíná.

Obrazovek je tu opravdu hodně.
Obrazovek je tu opravdu hodně. | Foto: Rinspeed

Díky modulárnímu systému pak bude možné obměnit třeba jen podvozek. Rinspeed totiž počítá s tím, že v době autonomního ježdění bude technologie zastarávat stejně rychle, jako je tomu třeba u počítačů. Pak jednoduše zahodíte starý podvozek a pořídíte si nový, s modernějším řešením pohonu, lepším hardwarem či bateriemi s vyšší kapacitou. Co se stane s tím starým? Prý bude plně recyklovatelný.

Rinspeed Snap je ale především ukázkou celé řady moderních řešení od nejrůznějších dodavatelů, což napovídá sloupec značek výrobců nalepený na jeho boku. Cestující si tak v kabině užijí rychlé připojení k internetu, dotykové displeje a obrazovky, které promítají prostor před autem do kabiny, aby lidé přesně viděli, kudy jedou.

Jak už u konceptů Rinspeedu bývá, do výroby se přímo nedostanou. I Snap ale může nastínit, jakým směrem se bude automobilový svět ubírat v následujících desetiletích.

Pro chvíle pohody...
Pro chvíle pohody... | Foto: Rinspeed
 

Právě se děje

Další zprávy