Jawa 350 "konopnice" a Zdeněk Troška. Majitelé sexy stroje z vesnice měli první sraz

Jawa 350 "konopnice" a Zdeněk Troška. Majitelé sexy stroje z vesnice měli první sraz
Na sraz na mlýně v Hradčanech na Prostějovsku přijelo několik desítek motorek, z toho asi 25 "konopnic".
Tak se Jawě 350/634 začalo říkat díky filmu Slunce, seno, jahody, kde na ní jezdil Venca Konopník.
Srazy pořádá Petr Burian alias Kenny, který má v Modleticích u Brna dílnu, kde renovuje a lakuje motorky, především ty československé výroby.
Na besedu před promítáním filmu přijel režisér Zdeněk Troška.
Foto: Tomáš Javorek
Eva Srpová Eva Srpová
14. 8. 2021 6:25
Proslavil ji především úspěšný film Slunce, seno, jahody, od té doby se jí říká "konopnice". Motocykl Jawa 350, na kterém ve filmu jezdil Venca Konopník, se v posledních letech dostává do módy a jeho cena stoupla o desítky, až stovky procent. Na mlýně v Hradčanech na Prostějovsku, který vlastní rodina Burianových, se konal historicky první sraz "konopnic" a přijel na něj režisér Zdeněk Troška.

Petr Burian, kterému kamarádi neřeknou jinak než Kenny, se léta věnuje renovaci a v poslední době především lakování československých historických motorek. O jeho dílně jsme už v minulosti psali zde

Vedle práce v MotoKenny v Modřicích u Brna věnuje spoustu úsilí také renovaci mlýnu v Hradčanech na Prostějovsku, kde s rodinou bydlí. Burianovi tu v létě promítají filmy a také pořádají srazy, jak jinak než fanoušků jedné stopy, a to především majitelů různých modelů Jaw.

Proto ho zhruba před rokem napadlo uspořádat sraz motorek Jawa zvaných "konopnice". Jedná se o Jawu 350 typ 634, která se objevila ve filmu Slunce, seno, jahody od Zdeňka Trošky. Filmový Venca Konopník na svém svítivě rudém stroji okouzloval všechny holky z vesnice.

"Nápad vzešel z toho, že o tuto motorku je teď ohromný zájem, podle mého názoru se z ní stal fenomén mezi sběrateli, alespoň podle toho, kolik nyní míváme zakázek. Třeba před pěti lety jsme lakovali jednu dvě ročně, teď klidně i dvacet nebo třicet. Éra péráků nebo kývaček už je na vrcholu, jejich cena se až nesmyslně vyšroubovala," vysvětluje Kenny.

Také cena "konopnice" se poptávkou citelně zvedla. Zatímco ještě před třemi lety podle Kennyho stál stroj před renovací i s doklady méně než 20 tisíc korun, teď už cena pod 60 tisíc neklesne.

Uspořádání srazu se kvůli koronaviru posunulo, nakonec proběhl letos v srpnu. A samozřejmě nešlo jinak než při té příležitosti promítat na mlýně film Slunce, seno, jahody. Na pozvání přijel také Zdeněk Troška, režisér filmu.

"Přišlo hodně lidí z okolních vesnic, ale někteří návštěvníci nás překvapili, například jeden dorazil ze Slovenska a musel pak do karantény, ale prý si nechtěl pana Trošku nechat ujít," vypráví Kenny.

Když se prý Trošky ptali, proč se do filmu vybrala právě Jawa 350, odpověděl, že Venca, vesnický playboy, přece musel mít tu nejvíc sexy socialistickou motorku, aby okouzlil holky z okolí.

Jawa 350/634 měla speciální stání.
Jawa 350/634 měla speciální stání. | Foto: Tomáš Javorek

Na sraz dorazilo zhruba 20 až 30 "konopnic" a dalších několik desítek Jaw 350/63x, tedy typy 632, 634, 638, 639 a 640, vyráběné od 70. let až po současnost.     

"Myslím, že v poslední době se o ní zvedl zájem i proto, že se po ní shání lidé ve věku 38 až 50 let. Jezdili na ní v autoškole nebo na ní začínali anebo se jim líbila právě v tom filmu. Má krásnou červenou metalízu, chrom, a taky docela jede," uzavírá Kenny.

V brzké době se na mlýně plánuje promítání Pelíšků a i pro tuto příležitost Kenny shání speciální stroj, ve kterém by se mohli návštěvníci dokonce povozit. Zatím ale nechce víc prozradit. Na podzim pak mlýn v Hradčanech uvítá sraz motorek a také amerik. 

 

Právě se děje

Další zprávy