Top 10 ženských a mužských aut. Hledá se odpověď v otázce vkusu dle pohlaví

Fiat 500 překvapivě není mezi ženami nejoblíbenějším vozem. Podívejte se, kdo vyhrál.
10. nejoblíbenější u žen: Honda Jazz. Poměr ženy/muži: 56,7/43,3.
9. nejoblíbenější u žen: Suzuki Swift. Poměr ženy/muži: 56,7/43,3.
8. nejoblíbenější u žen: Volkswagen Beetle. Poměr ženy/muži: 56,9/43,1.
7. nejoblíbenější u žen: Citroën C1. Poměr ženy/muži: 57,0/43,0.
Foto: Fiat
Martin Přibyl Martin Přibyl
13. 3. 2019 6:02
Německá firma Verivox, která, podobně jako české ePojisteni, vyhledává řidičům u západních sousedů nejvýhodnější nabídky pojištění, zveřejnila žebříček aut, která chtějí nejčastěji pojistit ženy a která muži. Potvrdí výsledky zažitá klišé, že ženy jezdí v městských autíčkách a muži ve sporťácích? Podívejte se do galerie.

Jak statistika vznikla? Ve Verivoxu vzali 200 modelů v osobním (ne firemním) vlastnictví, na něž byla jejich prostřednictvím v loňském roce uzavřena pojistka, a spočítali u nich procentuální podíl žen, které auto pojišťovaly. Na základě tohoto podílu pak vzniklo pořadí deseti mužských a ženských aut, které si můžete prohlédnout v galerii.

Zažité představy statistiky rozhodně nevyvrací, ba naopak: ženy pojišťují nejčastěji malá auta, muži ta větší, silnější. Zatímco u dámské části populace tak vede Opel Adam a na druhém místě je Fiat 500, muži volí Mercedes-Benz třídy CLS a BMW řady 7.

Samotný Verivox ale v tiskovém prohlášení přiznává, že láska k autům tyto výsledky neosvětlí. Podle průzkumu společnosti Puls v Německu považuje dvacet procent mužů auto za symbol společenského postavení, u žen je to ale dokonce o procento více. 

Důvodem nemohou být ani rozdílné příjmy, protože cenové diference mezi modely na špičkách obou žebříčků jsou výrazně větší. Podle Verivoxu je třeba příčinu pořadí hledat úplně jinde: v řadě domácností je první, hlavní rodinný vůz registrován a pojištěn na manžela a až druhé auto (pokud vůbec) na manželku. Ostatně i proto ženy pojišťují u této webové služby jen třetinu aut.

 

Právě se děje

Další zprávy