Jaká auta se vyrábí na území bývalého Československa? Od devíti automobilek tu vzniká 23 modelů

Porsche Cayenne má v rodném listu Slovenskou republiku. Vyrábí se totiž v továrně Volkswagenu v Bratislavě.
Na české půdě u Kolína stojí továrna TPCA.
...druhým ze sourozenců je Peugeot 108...
... a třetím do party je Toyota Aygo. V Evropě upadá zájem o minivozy a TPCA vždy závisela především na exportu. V Česku se dohromady prodaly jen stovky kusů těchto tří modelů dohromady. Továrna rozběhla výrobu v roce 2005 a za tu dobu postavila více než tři miliony aut.
V Nošovicích stojí továrna automobilky Hyundai, mimochodem první, kterou Hyundai v Evropě vybudovalo. Automobilka zde staví tři modely. Prvním je Hyundai i30 jak v karoserii hatchback, tak i ve verzi kombi (na fotce).
Foto: Porsche
Eva Srpová Eva Srpová
10. 11. 2017 6:48
Slováci patří mezi automobilové velmoci. V přepočtu aut vyrobených na jejich území na počet obyvatel jsou dokonce světovou jedničkou. Ani Česko nezahálí, sice tu mezi místními továrnami máme o jednu automobilku méně než sousedé, a brzy dokonce o dvě, avšak počtem vyrobených aut za rok Slováky překonáváme. Sestavili jsme galerii modelů, které se produkují na území bývalého Československa. A je to rozmanitá paleta, od miniaut až po luxusní SUV.

Český trh závisí na automobilovém průmyslu. Vloni tu bylo vyrobeno přes 1,3 milionu aut a své modely tu vyrábí celkem šest automobilových značek. A protože od ledna do října letošního roku produkce aut trvale roste, už teď je jisté, že rok 2017 předvede nový automobilový rekord.

Na Slovensku mají o jednu značku více a od roku 2018 přibude další - Jaguar Land Rover. V přepočtu vyrobených aut na obyvatelstvo jsou Slováci dokonce první na světě. A to přestože Slovensko nemá vlastní automobilovou značku. Českým výsledkům totiž zásadně pomáhá domácí Škoda.

Sestavili jsme seznam aut, která vznikají na území České a Slovenské republiky. Podívejte se do galerie.

Pokud vás zajímají prodejní výsledky, kompletní přehled nejprodávanějších aut v Česku najdete tady.

 

Právě se děje

Další zprávy