UAZ, VAZ, GAZ, KIM, RAF. Jak vznikla jména sovětských automobilek? Stojí za nimi politika i lokace

UAZ, VAZ, GAZ, KIM, RAF. Jak vznikla jména sovětských automobilek? Stojí za nimi politika i lokace
KIM – Moskevský automobilový závod pojmenovaný po Komunistické internacionále mládeže. V roce 1929 byl v Moskvě otevřen závod na výrobu licenčních Fordů A a AA, na jejichž produkci spolupracoval NAZ, později přejmenovaný na GAZ. Automobilka KIM se stala jeho pobočkou, v roce 1939 se však osamostatnila a začala vyrábět vlastní vozy. To ale pouze do roku 1941, kdy se továrna přeorientovala na produkci vojenské techniky.
MZMA – Moskevský závod malolitrážních automobilů. Po roce 1945 se továrna KIM přejmenovala na ZMA a později MZMA, zároveň začala vyrábět automobily pod značkou Moskvič. Nejznámější je typ 400, což je v podstatě upravený Opel Kadett. Součásti na jeho výrobu získali Sověti jako válečnou kořist.
AZLK – Automobilový závod Leninského komsomola. V roce 1968 se továrna MZMA přejmenovala znovu, tentokrát na AZLK. Opět se tak do názvu vrátil Komunistický svaz mládeže, komsomol byla totiž jeho zkratka. Pod novým jménem patří k nejzajímavějším modelům Moskviče 408 a 412. Od roku 1991 se továrna přejmenovala čistě na Moskvič a v roce 2002 kvůli dluhům a slabé poptávce ukončila výrobu automobilů. Definitivní konec přišel o osm let později.
IzhAvto – Zbrojovka Ižmaš z města Iževsk se v roce 1966 rozhodla vyrábět také automobily pod značkou Izh (česky Iž). Jméno tak odkazuje na sídlo firmy. Pilířem výroby byly přeznačené modely Moskvič 408 a později 412. Posledním vlastním modelem, založeným na vozidlech Moskvič, byla 2126 v několika variantách, produkovaná až do roku 2004. Továrna funguje i nadále, vyrábí se v ní však modely jiných značek.
Foto: Výrobci
Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 5. 2017 7:37
V Sovětském svazu vznikla velká řada automobilek, z nichž mnohé známe díky bývalé "bratrské spolupráci" také z československých silnic. Některé značky zanikly, jiné se na automobilové mapě ještě drží. My jsme se podívali na ty nejvýznamnější, u nichž jsme se rozhodli také rozklíčovat, co vlastně znamená jejich název. Mnohdy totiž sovětská auta známe jen pod zkratkou a číselným označením.
 

Právě se děje

Další zprávy