Jak vypadá nová Škoda Rapid? Další detaily odtajněny

Radek Pecák Radek Pecák
28. 8. 2013 18:00
Spaceback se představí ve Frankfurtu, je o deset centimetrů delší než fabie combi.
Škoda Rapid Spaceback
Škoda Rapid Spaceback | Foto: Škoda Auto

Nová Škoda Rapid Spaceback je pouze o deset centimetrů delší než současná generace fabie combi. Tento rodinný hatchback v kategorii nižší střední třídy představí mladoboleslavská Škoda Auto v oficiální premiéře na frankfurtském autosalonu, kde současně zveřejní i základní cenu.

Podle informací redaktora online deníku Aktuálně.cz by se cena neměla příliš lišit od relace, v níž se pohybuje rapid s karosářskou verzí liftback. Pokud zákazník za menší auto něco ušetří, tak to bude jen pár tisícikorun.

Škoda tak nabídne hned tři automobily s velmi podobnou délkou. Zmíněná fabia combi měří 424 centimetrů, roomster je ještě o tři a půl centimetru kratší a nový Rapid Spaceback potřebuje garáž dlouhou nejméně 430,4 centimetru.

Škoda současně s uvedením verze hatchback reaguje na kritiku, která se snesla na některé detaily Rapidu Liftback. Například: Řidič bude moci elektricky ze svého místa ovládat všechna čtyři boční okénka (dosud mohl pouze u sebe a spolujezdce), na volantu najde kromě ovládání rádia také ovládání palubního počítače a na palubní desce se objeví dekorační lišta.

Nový hatchback nabídne i dostatek prostoru cestujícím na zadních sedadlech - nejen v prostoru před koleny jako v liftbacku, ale i nad hlavou. Tam dosud vyšší postavy musely krčit hlavu kvůli svažující se střeše. Zavazadlový prostor je sice citelně menší než v Rapidu Liftback, nicméně i tak nabídne na tuto kategorii aut velmi solidních 415 litrů.

Designová libůstka na zádi

Novinkou v Rapidu Spaceback je elektromechanické řízení, které má oproti dosud používanému elektrohydraulickému přispět ke snížení spotřeby.

Novinkou v celém portfoliu modelů mladoboleslavské Škody je také jiný vzhled zadní části vozu v případě, že se zákazník rozhodne pro koupi příplatkového střešního okna a prodlouženého zadního okna. Střešní okno je obrovské a nabízí zevnitř průhledovou plochu 1210 × 780 mm. Prodloužené zadní okno končí zhruba o deset centimetrů níže než u běžného zadního skla a v tom případě se tmavá skleněná plocha táhne od hrany čelního skla až do poloviny pátých dveří.

Už při zahájení prodeje bude pro Rapid Spaceback na přání paket Xenon, který kromě xenonových světlometů obsahuje i mlhovky s Corner funkcí.

Standardem má být bezpečnostní výbava zahrnující čelní, boční a hlavové airbagy, v zemích EU také protiblokovací systém brzd ABS a elektronický stabilizační systém ESC.

Rapid Spaceback budou v Evropě pohánět čtyři benzinové a dva naftové motory. Jejich výkony jsou od 55 kW do 90 kW. Se startem modelu Rapid Spaceback zažije svou premiéru v modelové řadě Rapid naftový motor 1,6 TDI/66 kW.

Ve variantě GreenLine má Rapid Spaceback s tímto motorem (1,6 TDI/66 kW) a manuální převodovkou spotřebu 3,8 l/100 km, emise CO2 činí 99 g/km.

Základním benzinovým motorem bude tříválec 1,2 (55 kW). Dále si zákazník může objednat ještě motor 1,2 TSI (63 a 77 kW) a motor 1,4 TSI s automatickou převodovkou.

 

Právě se děje

Další zprávy