Jak správně jezdit v tunelu? Čeští řidiči s tím mají problém, nehod přibývá

Eva Srpová Eva Srpová, Besip
19. 3. 2019 10:39
"Zatímco v lednu letošního roku v pražských tunelech spravovaných Technickou správou komunikací došlo k šesti dopravním nehodám, v únoru jich bylo ještě o pět více," řekla Aktuálně.cz Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK. Máte také nepříjemný pocit při jízdě v tunelu? Nejste sami. Čeští řidiči s tím mají problém. Besip radí, jak správně a bezpečně tunelem projet.
Foto: iStock

V tunelech jsou řidiči často méně opatrní

"Jízda konstantní rychlostí v jednom směru mnohé svádí k podcenění situace, a nevěnují se tak řízení v potřebné míře. Přitom právě v tunelu, kde není prostor pro chybu ani její nápravu, je třeba maximální pozornost a předvídavost," doporučuje Olga Boučková z Besipu.

Také vám vadí ti, kteří jedou o rychlostí o 15 km/h pomaleji, než je maximální povolená? Oprávněně. Jak Besip připomíná, maximální rychlostí by měli jet všichni s minimální odchylkou. Velké rozdíly v rychlostech pohybujících se vozidel totiž zvyšují riziko nehody, protože v řadě lidí vyvolávají agresivní chování.

Zásada číslo jedna je tedy plynulost a jízda na hranici maximální povolené rychlosti s ohledem na hustotu provozu. Zkrátka bychom měli jet zjednodušeně řečeno "s davem", tedy ne zbytečně pomalu, ani nad povolenou rychlost. Tím kromě bezpečnosti zajistíme i nejvyšší možnou průjezdnost tunelu, radí Besip.

 

Právě se děje

Další zprávy