Jak se závodilo před 110 lety? Škodovky vítězily ve Francii i Rusku a zajely rychlostní rekord

Eva Srpová Eva Srpová
24. 7. 2018 12:53
Zajímá vás závodnická minulost škodovek? V mladoboleslavském muzeu je k vidění výstava. Připomíná rok 1908, který byl pro speciály Laurin & Klement mimořádně úspěšný.
Speciál Laurin & Klement FC se zúčastnil vytrvalostního závodu Petrohrad-Moskva, ve své třídě vyhrál.
Speciál Laurin & Klement FC se zúčastnil vytrvalostního závodu Petrohrad-Moskva, ve své třídě vyhrál. | Foto: Škoda Auto

Rok 1908 se pro automobilku Laurin & Klement proměnil v období úspěchu. Automobilka, která na území tehdejšího Rakouska-Uherska postavila několik závodních speciálů, se účastnila mnoha závodů a téměř ze všech si domů přivezla vavříny.

Získala i světové rychlostní rekordy a desítky zlatých věnců ze závodních okruhů i jízd spolehlivosti. Renomé značky se tak rapidně zvedlo.

Při této příležitosti mladoboleslavské muzeum Škody připravilo výstavu nazvanou Vítězství plná prachu, která mimo jiné i mapuje, jak se úspěchy na závodních tratích promítaly do hospodaření mladoboleslavské firmy.

Výstava se věnuje úspěchům na závodu do vrchu na Semmeringpassu, ale i  závodu v Dieppe a také tehdejšímu rychlostnímu rekordu. O ten se zasadila výjimečná osobnost v historii značky, Otto Hieronimus.

Hieronimus také řídil speciál Laurin & Klement FC na trati Petrohrad-Moskva. Vytrvalostní závod byl dlouhý 686 kilometrů a Otto ho zajel za 13 hodin a 3 minuty, díky čemuž byl ve své třídě první.

Závod do vrchu v Gaillonu v říjnu 1908 byl pro L&K triumfální.
Závod do vrchu v Gaillonu v říjnu 1908 byl pro L&K triumfální. | Foto: Škoda Auto

A nejen to. Otto Hieronimus usedl za volant speciálu Laurin Klement FCS a rozjel se rychlostí 118,72 km/h. V roce 1908 tak stanovil na vůbec prvním oficiálním závodnickém okruhu na světě v Brooklands rychlostní rekord. Od roku 1909 pak pracoval jako konstruktér a ředitel automobilky Laurin Klement. Hieronimus také navrhl letecký motor, první let s letadlem L&K se uskutečnil v roce 1910.

Výstava Vítězství plná prachu je v Muzeu Škoda k vidění od začátku července do 12. října.

 

Právě se děje

Další zprávy