Jak se kazí zánovní auta? Škoda Octavia a VW Passat na německých STK propadají

Škoda Octavia obsadila v nižší střední třídě předposlední místo.
Nejlepší miniauto: Opel Adam. Podíl závažných závad: 4,4 %; průměrný nájezd kontrolovaného vozu: 28 000 km
2. nejlepší miniauto: Smart Fortwo. Podíl závažných závad: 4,7 %; průměrný nájezd kontrolovaného vozu: 25 000 km
3. nejlepší miniauto: Renault Twingo. Podíl závažných závad: 4,8 %; průměrný nájezd kontrolovaného vozu: 26 000 km. Pozor na: podvozek.
3. nejhorší miniauto: Fiat Panda. Podíl závažných závad: 9,3 %; průměrný nájezd kontrolovaného vozu: 34 000 km. Pozor na: potkávací světla, brzdy, svolávací akci na zámky pásů
Foto: Škoda Auto
Martin Přibyl Martin Přibyl
13. 11. 2018 6:02
Podle statistik TÜV propadne u tamní technické kontroly každé páté auto. U celých 21,2 % prověřovaných vozů totiž technici odhalí závažné závady, které majitel musí opravit a následně prohlídku absolvovat znovu, dalších 12 % aut vykazuje drobné závady a 0,1 % naopak závady nebezpečné – musí se tedy rovnou odstavit z provozu. To vše vychází z kontrol provedených u 8,8 milionu aut v Německu. Podle podílu závažných závad u jednotlivých modelů pak TÜV sestavuje pořadí spolehlivosti aut, které rozděluje do kategorií podle velikosti a stáří. Podívejte se na výsledky nejmladších aut do dvou až tří let stáří. Ukážeme vám ty nejlepší vozy i naprosté propadáky.

Mezi nejčastější závady obecně počítají němečtí technici světla, potkávají se ale i s úniky oleje z motoru a převodovky, poškozenými tlumiči a pružinami. A to pozor: i u nejnovějších aut. Více informací hledejte v galerii.

 

Právě se děje

Další zprávy