Jak s autem jezdit bezpečně na sněhu. Deset rad od experta

Ilustrační foto.
Podívejte se na deset rad od instruktora bezpečné jízdy. Norbert Mikulec nám je ukázal v Peci pod Sněžkou, kde tuzemské zastoupení BMW pořádá bezplatné kurzy jízdy v zimních podmínkách. 

1. Udržujte auto v náležitém stavu. 
Nezbytností jsou zimní pneumatiky s hloubkou vzorku alespoň čtyři milimetry, nicméně každý milimetr navíc pomůže. Lepší pneumatiky mějte nasazené na zadních kolech. Důležitá je rovněž správně seřízená geometrie kol a bezvadné brzdy.
2. Využívejte schopnosti automobilu.
Moderní vozy mají řadu asistenčních systémů, které leckterou svízelnou situaci za řidiče vyřeší. Pokud vlastníte vůz s pohonem všech kol, můžete před začátkem prudkého klesání na zledovatělé silnici zapnout asistenční systém pro sjíždění svahů. Auto pak samo bez nutnosti sešlapávání brzdového pedálu udržuje nastavenou rychlost.
3. Dodržujte bezpečnou vzdálenost.
Na sněhu je brzdná dráha pětkrát delší než na suché vozovce. Na ledu je k úplnému zastavení potřeba dokonce desetinásobná vzdálenost v porovnání s brzděním na suchém asfaltu. Je tedy nutné nechávat podstatně větší odstup od vozu, který jede před vámi.
4. Brzděte již před zatáčkou. Ideálně s narovnanými koly.
Samozřejmě, že s vozy vybavenými protiblokovacím systémem ABS jde brzdit i v zatáčce, ovšem v takovém případě již pneumatika, na kterou je dané chvíli kladeno příliš mnoho práce, nezafunguje zcela ideálně.
Foto: Thinkstock
Radek Pecák Radek Pecák
8. 2. 2015 10:55
Projděte si praktické rady pro bezpečnou jízdu v zimních podmínkách.
 

Právě se děje

Další zprávy