Jak poznat falešný inzerát na auto? Je to jednoduché, přesto se důvěřivci nepoučí

Eva Srpová Eva Srpová
30. 1. 2019 6:02
Každý rok se v Česku registruje v průměru 150 tisíc ojetých aut. Podle statistik Svazu dovozců automobilů to vloni bylo 177 tisíc, od roku 2014 tak prodeje stabilně rostou. Lidé nakupují vozy buď v autobazarech, najímají si firmy, které jim koupi auta zprostředkují, anebo se spoléhají na soukromou inzerci. V tak ohromném počtu inzerátů se občas najdou i podvodníci, kteří se snaží nekalým způsobem vylákat z důvěřivých zájemců peníze. Poradíme, jak je poznat.
Foto: Thinkstock

Další praktiky podvodníků

Inzerátů tohoto typu si všímá i autobazar AAA Auto. "Je to dlouhodobý problém, který zaznamenáváme při pravidelné analýze nabídky aut na českém a středoevropském trhu ojetých vozů. Jde o jeden z velmi častých podvodů, využívající důvěřivosti zájemců o ojetiny z dovozu.

"Velmi často se jedná o inzeráty spojené s nějakým osobním příběhem, který má zdůvodnit, proč majitel prodává vůz narychlo, proč je ho nutné složitě (a na náklady kupujícího) dopravit z ciziny a proč má prodávající špatnou češtinu," vysvětluje provozní ředitel sítě autobazarů AAA Auto Petr Vaněček. 

Podle Vaněčka podvodníci často tvrdí, že zde musí prodat auto s levostranným řízením, protože odchází za prací do Velké Británie nebo začali pracovat na ropné plošině a vůz nechali v Evropě.

"Cílem je většinou vylákat poplatky za dopravu vozu ze zahraničí ke kupujícímu, v horším případě i různě vysokou zálohu na samotný vůz. Ten pak nikdy nedorazí a peníze domnělý prodejce nevrátí," uvádí Petr Vaněček. 

 

Právě se děje

Další zprávy