Jak poznat falešný inzerát na auto? Je to jednoduché, přesto se důvěřivci nepoučí

Eva Srpová Eva Srpová
30. 1. 2019 6:02
Každý rok se v Česku registruje v průměru 150 tisíc ojetých aut. Podle statistik Svazu dovozců automobilů to vloni bylo 177 tisíc, od roku 2014 tak prodeje stabilně rostou. Lidé nakupují vozy buď v autobazarech, najímají si firmy, které jim koupi auta zprostředkují, anebo se spoléhají na soukromou inzerci. V tak ohromném počtu inzerátů se občas najdou i podvodníci, kteří se snaží nekalým způsobem vylákat z důvěřivých zájemců peníze. Poradíme, jak je poznat.
Foto: iStock

Platba předem nikdy

Právě záloha předem nebo doprava kurýrem je jednání, které by mělo zájemce o auto odradit. "Kupující by nikdy neměli platit předem bez vyzkoušení a důkladného prověření vozu. Pokud se jim něco na obchodu nezdá, tak by si ho měli důkladně prověřit, anebo ho raději ani neuskutečnit. Podvodníci jsou velmi vynalézaví a snaží se získat si důvěru všemi možnými prostředky," varuje Veselý.

Upozorňuje i na to, že podvodníci jsou více vynalézaví a stále se zdokonalují. "Jsou schopni zaslat i scan falešných dokladů, tvoří si webové stránky, mají facebookové profily, a to vše jen proto, aby působili důvěryhodně," dodává Zbyněk Veselý ze sdružení SOVA.

 

Právě se děje

Další zprávy